Comisia Europeană investighează CE Oltenia. Reacții!

1119

Comisia Europeană investighează măsurile de sprijin acordate de statul român Complexului Energetic Oltenia, potrivit normelor UE privind ajutoarele acordate companiilor în dificultate. În tot acest timp, autoritățile române încearcă să liniștească apele, spunând că vor continua dialogul cu reprezentanții Comisiei Europene în ceea ce privește situația CEO. Și asta în condițiile în care compania trebuie să achiziționeze, până la sfârșitul lunii aprilie, certificatele de CO2 aferente anului 2020. În caz contrar, societatea va fi penalizată cu 100 de euro/certificat.

Guvernul a acordat CE Oltenia, în februarie 2020, un ajutor de salvare în sumă de 251 milioane de euro. Ajutorul a fost autorizat de Comisia Europeană în aceeași lună, compania având obligația ca, în termen de 6 luni, să prezinte un plan de restructurare sau să ramburseze ajutorul.
Autoritățile de la București au notificat Comisia Europeană la data de 4 decembrie 2020 cu privire la planul de restructurare. Acesta prevede un sprijin de circa 2 miliarde de euro, din care 1,33 miliarde de euro reprezintă sprijin public al statului român sub formă de granturi și împrumuturi. Restul va trebui acoperit din fonduri europene.
„Investigația aprofundată” anunțată de Comisia Europeană va examina în special dacă planul de restructurare propus poate restabili viabilitatea pe termen lung a CE Oltenia într-un interval de timp rezonabil fără continuarea ajutorului de stat și dacă societatea sau investitorii ar urma să contribuie suficient la costurile de restructurare, asigurându-se astfel că planul de restructurare nu se bazează în principal pe finanțare publică.
Totodată, Comisia Europeană va analiza dacă ajutorul este proporțional și dacă planul de restructurare ar urma să fie însoțit de măsuri adecvate de limitare a denaturării concurenței create de ajutor.

„Dosar complex”
După anunțul oficialilor de la Bruxelles, Guvernul și Consiliul Concurenței au transmis că vor continua dialogul cu Comisia Europeană pe acest dosar complex.
Mai mult, declanșarea procedurii de investigație reprezintă o etapă procedurală în analiza cazului Complexului Energetic Oltenia, care permite Comisiei Europene să evalueze mai detaliat aspectele considerate sensibile la acest moment, din punct de vedere al normelor europene în domeniul ajutorului de stat, spun autoritățile.
„Guvernul și Consiliul Concurenței vor continua dialogul cu Comisia Europeană pe acest dosar complex. Având în vedere că, până la sfârșitul lunii aprilie, CE Oltenia trebuie să achiziționeze certificatele de emisii de gaze cu efect de seră aferente anului 2020, este deosebit de important să se obțină acordul forului european pentru plata unui ajutor pentru acest scop. Pentru nerespectarea obligației de achiziție a certificatelor se aplică o penalitate de 100 euro/certificate”, spun reprezentanții celor două instituții.

PSD: Există un Plan B?
Din păcate, viitorul CE Oltenia este în pericol și soarta a zeci de mii de oameni, care depind de activitatea acestei companii, este incertă, susține deputatul PSD de Gorj, Mihai Weber.
„Planul de restructurare (altminteri ținut multă vreme la secret de Guvernul PNL, care s-a încăpățânat să nu colaboreze cu nimeni la întocmirea lui) este aspru criticat de Comisia Europeană. Această poziție a organismului european coincide cu nenumăratele semnale de alarmă trase în ultimul an, nemaivorbind de faptul că Memorandumul lăsat de PSD prevedea cu totul alte soluții pentru salvarea CEO. În aceste condiții, devine extrem de legitimă întrebarea pe care noi, cei din Gorj, am tot pus-o Guvernului: există un Plan B, alternativ, pentru CE Oltenia, în cazul în care Comisia Europeană va respinge actualul Plan de restructurare?”, susține parlamentarul.

CEO caută investitori
Complexul Energetic Oltenia anunță că va căuta investitori pentru a finanța planul de restructurare. „Autoritățile române și CE Oltenia vor face toate demersurile pentru a-i atrage în procesul de restructurare și pe acționarii privați și pe creditorii societății. De asemenea, se are în vedere atragerea de noi investitori, alături de stat, pentru dezvoltarea de noi capacități de producție pe bază de gaze și energie regenerabilă. Astfel va fi asigurat mixul energetic necesar pentru ca CE Oltenia să devină o companie viabilă, mai puțin poluantă, care va putea susține în continuare economia locală și națională”, susține compania. Complexul Energetic Oltenia este o companie strategică a sistemului energetic național. CEO deține o cotă de piață de aproximativ 20%, având un rol crucial în asigurarea continuității în alimentarea cu energie electrică a României. Din acest motiv sunt necesare dezvoltarea și modernizarea capacităților de producție și accesul la resurse noi, mai puțin poluante, necesare pentru a-și putea continua activitatea în condiții optime și cu respectarea normelor de mediu existente.
IRINA IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here