Comisarii OPC Gorj, intensifică controalele de Paşti

1323

Produsele specifice sărbătorii pascale sunt, în această perioadă, în atenţia comisarilor din cadrul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Gorj. Asta ca urmare a Planului de măsuri stabilit înaintea sărbătorii de Paşti.

Sectoarele verificate sunt cele ale produselor specifice sărbătorii, acordându-se atenţie sporită verificării condiţiilor de comercializare a alimentelor, respectiv vânzarea produselor în locuri autorizate, caracteristicile organoleptice ale produselor specifice acestor sărbători, încadrarea produselor în data durabilităţii minimale, după caz, în data limită de consum, stabilite de producător, respectarea temperaturilor la păstrarea şi expunerea produselor în vederea comercializării şi încadrarea coloranţilor utilizaţi la vopseaua de ouă.
„Perioada premergătoare sărbătorilor reprezintă un moment de vârf pentru activitatea comercială, crescând considerabil atât oferta de produse pe piaţă, cât şi cererea. În mod firesc, autorităţile concentrează forţe sporite pe domeniile de interes pentru români în aceste zile, pentru a preîntâmpina cazurile în care sănătatea sau siguranţa consumatorului este afectată. Pentru produsele preambalate se verifică, în plus, starea ambalajelor (integritate, etanşeitate, salubritate)”, a precizat Anca Daniela Michi, şefa CJPC Gorj.

Sfaturi pentru masa de Paşti
Şefa CJPC Gorj, atenţionează consumatorii în ceea ce priveşte acordarea atenţiei cât mai sporite la cumpărarea oricărui produs alimentar. La achiziţionarea alimentelor, consumatorii trebuie să aibă în vedere aspecte precum: cumpărarea produselor numai din locuri autorizate; să se evite cumpărarea produselor expuse spre vânzare pe trotuare, în portbagajele autoturismelor etc., chiar dacă preţul oferit reprezintă “un chilipir” pentru cumpărător. Carnea de miel să fie achiziţionată numai din măcelării, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe. De asemenea aceasta trebuie să prezinte ştampilă sanitar-veterinară, să fie elastică şi să nu prezinte suprafaţa lipicioasă şi urât mirositoare. Peştele trebuie verificat înainte de cumpărare dacă nu este proaspăt prezintă următoarele modificări: solzi care se desprind uşor, corpul acoperit cu mucus urât mirositor, branhii de culoare cenuşie sau brună; în aceste cazuri peştele este sigur alterat şi poate prezenta un pericol pentru sănătatea gorjenilor. Peştele proaspăt trebuie păstrat şi expus la comercializare în vase cu gheaţă, fiind parţial acoperit de gheaţă. De asemenea consumatorii trebuie să cumpere, ouă, produse de patiserie, vin, numai din locuri autorizate.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here