Comercianţii, instruiţi în tehnica soldării

142

soldari3În fiecare primăvară şi toamnă când încep marile reduceri în magazine, operatorii economici gorjeni se aleg cu amenzi şi asta deoarece nu deţin suficiente informaţii legislative, în domeniul soldărilor. Astfel de cazuri au fost sancţionate în ultimele săptămâni de comisarii Protecţiei Consumatorului Gorj.

Vânzările de soldare de toamnă au debutat şi în magazinele din judeţul nostru care comercializează îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Conform Mihaelei Răducan, şefa Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (CJPC) Gorj, în fiecare sezon de soldare mai mulţi comercianţi gorjeni se aleg cu sancţiuni: “Mulţi vânzători care decid să aplice reduceri nu cunosc prevederile Ordonanţei 99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă. Aceasta spune că oferta trebuie să aibă cel mai mic preţ practicat în magazinul respectiv în ultima lună, reducerile să fie anunţate la primărie cu cincisprezece zile înainte de începerea soldărilor, iar perioada lor să nu fie mai mare de patruzeci şi cinci de zile, preţurile stabilindu-se după reguli stricte, fiind afişate în valoare absolută sau în procent”.

În urma verificărilor magazinelor care au început soldările, comisarii Protecţiei Consumatorului au controlat 15 operatori economici din Târgu-Jiu, aplicând astfel zece sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 14.500.

Potrivit comisarului-şef al instituţiei, deficienţele pentru care s-au aplicat amenzi au fost: afişarea incorectă a reducerii, informarea incompletă a consumatorului privind caracteristicile şi denumirea produsului, neafişarea în mod vizibil a preţurilor, dar şi lipsa traducerii în limba română a elementelor de identificare.

Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here