Coloranții alimentari și riscurile pentru sănătate

2161

Coloranții alimentari artificiali sunt responsabili de culorile strălucitoare ale bomboanelor și băuturilor sportive, dar pot fi utilizați și în sosuri, mezeluri, medicamente și multe altele. Practic, coloranții sunt substanțe chimice care au fost dezvoltate pentru a spori aspectul alimentelor, oferindu-le o culoare artificială.
De-a lungul anilor, s-au dezvoltat sute de coloranți alimentari artificiali, dar s-a constatat că majoritatea acestora sunt toxici, iar în prezent doar câțiva mai sunt utilizați regulat. Consumul de coloranți alimentari artificiali a crescut cu 500% în ultima jumătate de secol, iar copiii sunt cei mai mari consumatori.
Conform statisticilor Centrului pentru Ştiinţă în Interes Public (CSPI), producătorii din întreaga lume folosesc anual circa 7 milioane de kilograme de coloranţi alimentari sintetici.
Având în vedere faptul că unii coloranți alimentari sunt considerați siguri într-o țară, dar interziși consumului uman într-o altă țară, acest lucru poate fi extrem de confuz în evaluarea siguranței acestora.
În prezent, coloranții alimentari aprobați pentru utilizare de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) sunt:
• Albastru nr. 1 (Brilliant Blue): un colorant albastru-verzui utilizat în înghețată, conserve de mazăre, supe ambalate, gheață și glazuri;
• Albastru nr. 2 (Indigo Carmine): un colorant albastru regal găsit în bomboane, înghețată, cereale și gustări;
• Galben nr. 5 (tartrazină): un colorant galben-lămâie care se găsește în bomboane, băuturi răcoritoare, chipsuri, floricele și cereale;
• Galben nr. 6 (Sunset Yellow): un colorant galben-portocaliu care este utilizat în bomboane, sosuri, produse de patiserie și fructe conservate;
• Roșu nr. 3 (eritrozină): o culoare roșu-cireașă folosită în mod obișnuit în bomboane, gheață și jeleuri pentru decorarea torturilor;
• Roșu nr. 40 (roșu Allura): un colorant roșu închis care este utilizat în băuturi sportive, bomboane, condimente și cereale.
Majoritatea coloranților alimentari artificiali sunt preparați din petrol, un derivat de gudron de cărbune, și produse petrochimice. Aceste substanțe chimice s-au dovedit a provoca mai multe tipuri de cancer, sterilitate masculină, ADHD (tulburare de hiperactivitate) și multe alte probleme de sănătate.
Coloraţii alimentari sintetici sunt prezenţi în aproape toate alimentele identificate în supermarketuri.
Cea mai mare parte a junk-food-ului, alimente și băuturi, precum sucurile, conțin coloranți artificiali. Unii somoni conțin, de asemenea, un colorant alimentar roșu, care este adăugat de către unele crescătorii de somon pentru a-i da acestuia un aspect mai apetisant.
Câteva dintre pericolele generate de folosirea coloranților alimentari artificiali sunt:
1. Hiperactivitatea
Coloranții alimentari pot provoca multe probleme, îndeosebi la copii: deficitul de atenție sau ADHD – tulburare gravă care afectează dezvoltarea copilului.
2. Slăbirea sistemului imunitar
Consumul de alimente cu coloranți artificiali poate reduce, de asemenea, imunitatea. Capacitatea organismului de a lupta împotriva bolii este scăzută ca rezultat al slăbirii sistemului imunitar și persoana se poate îmbolnăvi foarte ușor.
3. Sterilitatea
Unii coloranți alimentari sunt responsabili pentru apariția sterilității, mai ales la bărbați.
4. Alte probleme de sănătate
Conform studiilor efectuate de către Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, coloranții alimentari artificiali pot provoca și următoarele probleme de sănătate: astmul, reacțiile alergice și saturnismul.
Încercați alternative naturale!
Evitați colorantul alimentar artificial și încercați un colorant alimentar natural ca o alternativă mai sănătoasă, deoarece acesta nu provoacă probleme de sănătate!
Culorile naturale câștigă popularitate și astfel se fac coloranți alimentari pe bază de fructe, legume și / sau condimente.
USDA (United States Department of Agriculture) a certificat unele culori naturale alimentare ca fiind ecologice deoarece acestea nu provoacă probleme de sănătate.
Citiți etichetele nutriționale în mod corespunzător în timp ce faceți cumpărături alimentare! Alimentele organice și naturale certificate de USDA ca produse ecologice sunt mai sigure și mai sănătoase.
Puteți extrage cu ușurință culoarea din alimente, prin utilizarea de cantități mici de apă alături de fructe sau legume.
Astfel, puteți extrage:
Culoarea galben: din șofran înmuiat în apă și stors sau din zahăr caramelizat.
Culoarea verde: de la alge marine sau spanac.
Culoarea roșu: de la suc de sfeclă sau de boia, ori de la flori uscate de hibiscus.
Culoarea roz: de la sfecla roșie.
Culoarea violet: din afine proaspete sau congelate, ori din sucul de struguri sau de varză roșie.
Faţă de coloranţii alimentari sintetici, coloranţii naturali nu oferă culori la fel de concentrate, pot modifica gustul alimentelor şi sunt mai sensibili la căldură, astfel că nuanţele pot oscila în funcţie de condiţiile de păstrare.
Material informativ realizat de dr. Cornoiu Cristina, medic specialist medicină de familie – Cabinet Planificare familială din cadrul Ambulatoriului Integrat al Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here