Colocviu dedicat lui Constantin Brâncuşi, la Strasbourg

164

Un colocviu dedicat operei lui Constantin Brâncuşi, având ca temă raportul dintre arta sculptorului român şi poezia secolului XX, organizat de Institutul Cultural Român (ICR) Bruxelles, va avea loc, joi, la Maison Interuniversitaire des Sciences de l’Homme – Alsace – (MISHA) Strasbourg.

La colocviul organizat în colaborare cu departamentul de limba română al Universităţii Strasbourg, vor lua parte Robert Adam, directorul ICR Bruxelles, care va deschide colocviul şi Natacha Lafond, doctor în arte şi litere, specializată în poezia modernă, care va prezida sesiunea.
Doina Lemny, conservator al Atelierului Brâncuşi din Paris, va susţine conferinţa inaugurală, “Brâncuşi şi nostalgia originilor: de la scrieri la creaţia plastică”, care va include şi prezentarea filmului “Brâncuşi, ansamblul sculptural de la Târgu-Jiu”. Doina Lemny este cercetătoare la Centrul Pompidou, autoare a numeroase studii, dar şi a monografiei Constantin Brâncuşi, publicată în 2005 la editura pariziană Oxus, în seria Les Etrangers de Paris – Les Roumains de Paris.
La colocviu participă Charlotte Estrade, lector de limba şi literatura engleză la Universitatea Paris Ouest Nanterre, Helene Lenz, directoarea departamentului de limba română la Universitatea Strasbourg, Ana-Maria Gîrleanu, lector de română la Universitatea Strasbourg, coordonatoarea colocviului, Adriana Şotropa, lector de istoria artei contemporane la Universitatea Bordeaux şi Magda Cârneci, critic de artă şi profesor asociat la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.
Evenimentul se va încheia cu o masă rotundă în care se vor discuta afinităţile lui Brâncuşi cu poeţii avangardei, mai informează ICR Bruxelles.
M.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here