Colegiul Medicilor s-a autosesizat în cazul morții lui Petrică Mîțu Stoian. Și Ministerul Sănătății anunță controale

839

Ministerul Sănătății a anunțat, joi, că se fac verificări în unitățile medicale în care a fost internat Petrică Mîțu Stoian, interpretul de muzică populară care a murit sâmbătă la spitalul din Reșița. Și Colegiul Medicilor s-a autosesizat și face verificări în acest caz.

„Direcția de Sănătate Publică Caraș-Severin a demarat o verificare la unitățile medicale în care a fost internat pacientul, conform competențelor ce revin Direcției. Se verifică condițiile igienico-sanitare și respectarea procedurilor înainte de efectuarea terapiei din camera hiperbară”, a comunicat Ministerul Sănătății.

Oxigenoterapia hiperbară nu este panaceu
Reprezentanții Ministerului Sănătății precizează că, în luna aprilie 2021, a fost aprobat Protocolul de Medicină Fizică și de Reabilitare post-COVID-19 elaborat de Comisia de specialitate Medicină Fizică și Reabilitare post-COVID-19. Acesta reglementează procedurile de recuperare și reabilitare ale pacientului trecut prin COVID-19, precum și activitatea personalului medical pentru recuperarea și reabilitarea pacientului post-COVID-19.
„În ceea ce oxigenoterapia hiperbară, reprezentanții Comisiei de Medicină Fizică și de Reabilitare a Ministerului Sănătății au decis neincluderea acestei terapii în protocolul de tratament, având în vedere că, în prezent, nu există studii pertinente care să dovedească eficiența în COVID-19. Singura mențiune privind camera hiperbară în cadrul Protocolului de medicină fizică și de reabilitare post-COVID-19 se află la secțiunea alte posibile dotări suplimentare ale unui centru de excelență în recuperare fizică”, mai arată MS.
Într-o adresă către Ministerul Sănătății, specialiștii în Medicină Fizică și Reabilitare consideră „periculoasă promovarea agresivă prin toate canalele a oxigenoterapiei hiperbare, procedură adesea ridicată la rang de panaceu. Se denaturează astfel atenția pacientului, dar de multe ori și a medicului, de la complexitatea afecțiunii COVID-19, de la complicațiile sale, care sunt respiratorii, cardiace, musculoscheletale, neurologice etc”.

Încă o investigație
Și Colegiul Medicilor din România s-a autosesizat în acest caz, urmând ca investigația să fie finalizată în următoarele două luni. „Am întocmit corespondență către Spitalul Județean Caraș-Severin ca să ne pună la dispoziție documentele medicale pe numele lui Petrică Mîțu Stoian. La fel, am scris la Clinica Nera ca să ne nominalizeze medicul sau medicii care au tratat pentru că nu am avut o informație exactă. Să ne spună exact numele lui și să ne dea diplomele și acreditivele și actele în baza cărora lucrează la acea instituție. Am cerut clinicii să ne înainteze documentele care autorizează și acreditează practica în acea instituție. Am făcut o corespondență către laboratorul județean de medicină legală ca să ne pună la dispoziție rezultatele macroscopice, microscopie și toxicologice ale autopsiei cadavrului lui Petrică Mîțu Stoian. (…) Oricâți medici și-au pus semnătura pe acele documente medicale, aceea toți vor fi întrebați despre ce s-a întâmplat acolo”, a explicat Gheorghe Borcean, la un post TV.
Petrică Mîțu Stoian, fostul interpret de la „Doina Gorjului”, a murit, sâmbătă, la spitalul din Reșița, după ce fusese internat la clinică privată pentru tratament postCovid.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here