Colegii Ralucăi Drăguşin, consiliaţi de psiholog

165

_MG_7704Colegii Ralucăi Drăguşin, eleva eminentă de la Colegiu Naţional „Spiru Haret” care s-a sinucis înecându-se, au fost consiliaţi în grup, ieri, de către un psiholog. În clasa în care învăţa Raluca, în prima bancă de la geam, au fost puse flori şi lumânări, iar o fotografie a elevei le va aminti colegilor de clipele plăcute pe care le-au petrecut cu ea.

În clasa unde a învăţat Raluca Drăguşin, era ieri o tristeţe apăsătoare. Flacăra unei candele, pe care colegii Ralucăi o aprinseseră, şi poza acesteia _MG_7709amintea de eleva eminentă care s-a sinucis. Elevii de la Colegiul Naţional „Spiru Haret”, unde a învăţat tânăra, se întrebau cum de a ales să-şi curme viaţa. „Eu nu o înţeleg. Nu trebuia să se sinucidă, mai avea multe de făcut, sunt soluţii la toate problemele, nu suicidul e rezolvarea problemelor”, spunea unul dintre elevi. Întrebarea de şi-o pun acum toţi colegii Ralucăi este „de ce s-a sinucis?”.

Consiliere de grup, pentru colegi

În timp ce o flacără ardea lângă poza Ralucăi, toţi colegii acesteia erau consiliaţi de către Gabriela Crudu, consilier psiho-pedagog şi director adjunct educativ. Aceasta a încercat să le spună elevilor care sunt motivele care duc un om la suicid şi să-i facă pe colegii Ralucăi să nu se simtă vinovaţi de moartea prematură a acesteia. „Copiii sunt martori la drama unui coleg cu care au stat patru ani de zile, pe care l-au iubit, pentru că Raluca a fost un copil iubit în clasa ei. Nu înţeleg de ce au făcut gestul respectiv şi plâng. Este starea absolut normală într-o situaţie de acest gen, atât a copiilor cât şi a celor care au cunoscut-o pe Raluca. Am avut o consiliere de grup, pentru că în situaţii de genul acesta fiecare îşi asumă o parte din vină şi noi suntem, înainte de toate, educatorii tuturor copiilor şi e bine să prevenim şi alte evenimente de acest gen, să le explicăm mecanismul care-l conduce pe un om la un asemenea gest, să înţeleagă de ce ajunge într-o astfel de situaţie şi să nu-şi accentueze vina, dacă cumva îi încearcă într-un fel sau altul“, a declarat Gabriela Crudu. Din păcate, Raluca nu a apelat niciodată la sprijinul psihologului, iar acest lucru îi face pe toţi să se întrebe cum ar fi stat lucrurile în acest moment. „Din păcate, Raluca nu a venit niciodată la mine. Evident, ne punem întrebarea, la fel ca şi colegii şi profesorii ei, dacă ar fi venit, cum ar fi evoluat lucrurile?”.

Raluca, înmormântată în comuna locală

Raluca Drăguşin, va fi înmormântată astăzi, în comuna locală, Stoina. Familia, prietenii şi cunoscuţii o vor conduce pe ultimul drum pe cea care trebuia să meargă la Universitatea Cambridge, din Anglia. Directorul Colegiului Naţional „Spiru Haret”, Gheorghe Gorun, a declarat că îi va lăsa pe colegii Ralucăi să o conducă spre somnul de veci, dar numai dacă vor fi însoţiţi de către profesori. „Noi am primit vestea cu o mare îngrijorare atunci când eleva nu a ajuns la şcoală, în dimineaţa de joi. Evident, am primit cu mare durere, sfâşietoarea veste de ieri (n.r. duminică), când am aflat că s-a sinucis. Este extrem de dureros pentru noi, dar pentru familie e şi mai dureros. Este răul cel mai rău, care se poate întâmpla unui om şi apropiaţilor lui. Pe colegii ei i-am găsi plângând. Vom analiza situaţia, să vedem dacă le vom da liber colegilor să meargă la înmormântare, dar numai însoţiţi de profesori”, a declarat directorul colegiului.

Ana-Maria Catalinoiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here