Cod Portocaliu de inundaţii – Angajaţii SGA Gorj, pregătiţi să intervină

347

Angajaţii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Gorj supraveghează debitele râurilor din judeţ pentru prevenirea sau reducerea riscului unor eventuale inundaţii. Asta deoarece hidrologii au emis o atenţionare de Cod Portocaliu începând cu data de 24 aprilie pe râurile din bazinele hidrografice: Motru superior şi afluentul său Coşuştea (judeţele Mehedinţi şi Gorj).

Potrivit inginerului şef al instituţiei, Doina Isar, cu toate că în ultima perioadă au căzut cantităţi semnificative de precipitaţii, nu au fost întâmpinate probleme la debitele râurilor, angajaţii SGA fiind în permanenţă în teren, inclusiv în perioada de Paşte. “Echipele noastre sunt pregătite să intervină în cazul în care vor apărea probleme în teritoriu. Deocamdată, nu avem nicio cotă atinsă sau vreo creştere de nivel care să pună în pericol riveranii. Am avut echipe de intervenţie pe cursurile de apă, inclusiv în perioada de Paşti”, a precizat Doina Isar.
În intervalul 23 aprilie ora 20,00 – 24 aprilie a fost emisă o atenţionare meteorologică de instabilitate atmosferică şi ploi însemnate cantitativ. În intervalul menţionat vremea va deveni instabilă în cea mai mare parte a ţării şi vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină. Cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 l/mp în Oltenia, jumătatea estică a Banatului, nordul Munteniei şi sudul Moldovei, iar în judeţele Mehedinţi, Gorj, Dolj şi Caraş-Severin se vor depăşi izolat 50 l/mp. Iar din data de 24 aprilie, ora 09.00 pe râurile din bazinele hidrografice: Motru superior şi afluentul său Coşuştea (judeţele Mehedinţi şi Gorj), pe Jiu la Răcari se instituie Cod Portocaliu de inundaţii. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu “Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenţă generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă şi poluări marine în zona costieră”.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here