Coaliția de guvernare, în ședință să discute despre bani. Mai exact, Coaliţia de guvernare se reuneşte luni pentru a stabili ce se întâmplă cu banii românilor. Liderii PSD, PNL şi UDMR trebuie să stabilească bugetul, în contextul în care situaţia economică se înrăutăţeşte. În Coaliţie va fi abordat şi subiectul campaniei electorale pentru Crin Antonescu, după ce duminică liberalii i-au validat candidatura. Antonescu urmează să fie votat şi de PSD şi UDMR, după ce îşi va prezenta strategia.
Primul punct pe agenda discuțiilor este legea bugetului de stat pentru anul în curs. În repetate rânduri, ședința coaliției de guvernare a fost amânată. Prin urmare, nu au apucat să stabilească forma în care va fi aprobată legea bugetului de stat.
Această discuție vine după ce Standard and Poor’s a retrogradat perspectiva de rating a României de la stabil la negativ. Experții internațional au criticat cheltuielile electorale făcute de Guvern și au spus că instabilitatea politică, fragmentarea politică ar face să fie imposibil pentru Guvern să pună în aplicare politici fiscale care să corecteze deficitul bugetar. Provocarea din legea bugetului de stat este aceea de a acoperi cheltuielile și de a crește încasările la bugetul de stat. Asta în condițiile în care coaliția de guvernare și-a asumat o reformă a aparatului de stat, concedieri la stat, dar și comasarea unor instituții.
Primele concedieri le-am văzut în Parlament. Se discută, de asemenea, și despre restructurare a Secretariatului Se stat al Guvernului și a companiilor din subordine. Potrivit datelor discutate în coaliția de guvernare și anunțate public, legea bugetului de stat va avea un deficit de 7% din Produsul Intern Brut. Aproape 7% vor merge către investiții, spuneau liderii coaliției.Pentru apărare, deși pe plan internațional solicitările sunt ca aceste fonduri alocate să crească, România alocă în continuare aproximativ 2% din Produsul Intern Brut. De modul în care cresc încasările la bugetul de stat și se reduc cheltuielile depinde și indexarea pensiilor cu rata inflației promisă de premier din toamna acestui an. Dacă bugetul permite, se va discuta astăzi în ședința coaliției și valoarea ajutoarelor pentru pensionari. Potrivit variantelor analizate, ajutoarele ar putea să fie între 1.000 și 2.000 lei și ele să meargă către pensionarii cu venituri mai mici de 3.000 lei, arată Antena 3 CNN.