Coafură „la negru”, în Târgu-Jiu

145

Inspectorii din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, au depistat angajatori care desfăşurau activitate cu persoane „la negru” în mai multe domenii: coafură şi comerţ în Târgu-Jiu. Drept urmare oamenii legii au aplicat sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 30.000 lei. Controalele au vizat atât identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare cât şi respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă. La cel din urmă au fost depistate 27 de neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale.

ITM Gorj a desfăşurat mai multe acţiuni de control în perioada 14- 19 ianuarie 2013. „Au fost efectuate un număr total de 58 controale, dintre care 57 controale pentru identificarea şi combaterea cazurilor de muncă fără forme legale de angajare. 2 angajatori utilizau munca „la negru” având 3 persoane în neregulă, dintre care 2 sunt femei. Au fost aplicate 2 sancţiuni pentru utilizarea muncii fără forme legale de angajare în cuantum de 30.000 lei. Domeniile în care au fost găsite neconformităţi au fost: coafor şi comerţ în Târgu-Jiu. Inspectorii au sancţionat angajatorii cu 5 sancţiuni contravenţionale aplicate la 4 dintre aceştia dintre care 2 sunt amenzi în valoare de 30.000 lei”, a precizat Gheorghiţă Cusma, purtător de cuvânt în cadrul ITM Gorj.

27 de neconformităţi în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă
Compartimentul Securitate şi Sănătate în Muncă din Cadrul ITM Gorj a desfăşurat 17 controale pentru respectarea prevederilor legale în domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă în care au fost depistate 27 de neconformităţi pentru care au fost aplicate sancţiuni contravenţionale. Principalele neconformităţi pentru care s-au aplicat sancţiuni au fost: instruirea necorespunzătoare a personalului, neevaluarea tuturor riscurilor existente la locurile de muncă si pentru grupurile sensibile, neefectuarea controlului medical periodic, truse medicale incomplete la locurile de muncă.
Andrada Bărăitaru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here