Coada-calului (Equisetum arvense) – beneficii şi proprietăţi

795

Coada-calului este o plantă care prosperă în zonele mlăştinoase şi care se găseşte pe toată întinderea Europei şi a Statelor Unite. Tulpina fertilă moare şi este înlocuită de o tulpină sterilă înaltă care poartă mai multe cercuri de frunze. În scop terapeutic se folosesc părțile aeriene ale plantei. Odată uscate, tulpinile se pot folosi numai dacă îşi păstrează culoarea verde. Din coada-calului se prepară de obicei o pulbere, dar poate fi folosită proaspătă sau ca extract lichid sau tinctură.
Compoziție: minerale(siliciul); tulpina mai conţine flavonoide, acizi organici şi nicotină, oxid salicilic (sursa de acid salicilic, aspirina naturală), gluteolina, palustrina, fitosterina, beta-sitosterol, acid oxalic, acid malic, gliceride ale acidului stearic, linoleic, linolic, oleic, dimetil sulfone, vitamina C, uleiuri volatile, săruri de potasiu.
Acțiune: antiseptică, antimicrobiană, antiinflamatorie, diuretică, depurativă, măresc rezistenţa ţesutului conjunctiv, activează circulaţia locală, bogată în minerale consolidează oasele şi dinţii (planta este bogată în calciu şi magneziu şi în acelasi timp favorizează absorbţia acestor minerale), datorită conţinutului mare de siliciu din plantă intervine în combaterea şi tratarea aterosclerozei; are efect antiacid la nivel gastric şi cicatrizant.
Indicații terapeutice: infecţiile genito-urinare, bolile renale, problemele prostatei, obezitatea, artrita, ulcerele hemoragice şi tuberculoza, afecţiunile reumatice, combaterea celulitei, fracturi osoase, tetanie, hemoragiile interne şi externe şi pentru scurgerile vaginale, boli ale rinichilor, prostatite, boli reumatice, detoxifiere; în uz extern: ajută la vindecarea contuziilor, degerăturilor, neuro-dermitelor, edeme ale picioarelor, grăbeşte cicatrizarea rănilor, a ulcerului varicos, combate transpiraţia excesivă a picioarelor, osteoporoza, demineralizări, hipocalcemii, crampe musculare, ulcer gastro-duodenal.

Administrare:
Pulberea de coada-calului se obţine prin măcinarea plantei uscate, se administrează de 3- 4 ori pe zi câte o linguriţă, fiind bine tolerată de organism în tratamente de lungă durată şi eficienţă în: tratarea hemoragiilor, anemiilor posthemoragice, consolidarea oaselor şi dinţilor, prevenirea şi tratarea bolilor cardiovasculare.
Maceratul la rece: se obține prin adaosul într-un litru de apă a 4- 6 linguri de pulbere de coada calului și se lasă la infuzat de seara până dimineața; se consumă apoi pe parcursul întregii zile; are acţiune diuretică, elimină surplusul de apă din ţesuturi, detoxifică organismul.
Infuzia se prepară dintr-o linguriţă de plantă uscată la o cană de apă clocotită care se infuzează 10-15 minute, se bea câte 1- 2 ceşti pe zi.
Decoctul se face mai concentrat, respectiv 1 lingură cu vârf de plantă la o cană de apă, se fierbe 10 minute, apoi se strecoară şi se foloseşte pentru comprese în uz extern.
În uz extern se recomandă comprese în caz de: abcese, eczeme, epistaxis (hemoragii nazale, când se recomandă ca în decoctul preparat să se adauge puţină sare şi să se facă aspiraţii nazale de 2 – 3 ori pe zi), transpiraţie abundentă a picioarelor.

Precauții și contraindicații
Datorită conţinutului mare de siliciu nu este indicat consumul acestei plante pentru copii mai mult de 2 săptămâni (se fac pauze şi apoi se reia). Nu prelungiţi o cură de coada-calului mai mult de 6 săptămâni. Nu se recomandă în sarcină şi alăptare. Coada-calului poate irita tractul digestiv. Este bine să o evitaţi dacă suferiţi de boli cardiace sau renale.
Atenţie! Coada-calului poate fi confundată cu o plantă otrăvitoare asemănătoare, care creşte în mlaştini (Equisetum palustre).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here