Se utilizează tulpinile sterile care apar la începutul verii. Creşte din zona de câmpie până în cea montană, pe locuri umede şi ca buruiana în special prin locurile cultivate cu porumb. În scopuri medicinale se poate utiliza şi specia Equisetum maximum (Părul porcului sau Coada calului mare), specie înaltă, a cărei tulpină viguroasă ajunge până la 1,80 m înălţime; creşte în păduri mocirloase, pe locuri umede şi pe coaste râpoase.
Coada calului conţine 10-20% substanţe minerale din care peste 60% sunt formate din acid silicic şi silicaţi. Silicaţii şi acidul silicic sunt solubili în proportie de 10-15%. Mai conţine potasiu, aluminiu şi mangan, flavonoizi (0,3-1%) – în special glicozizi ai quercetinei, acizi fenolici, metil esteri ai acizilor cafeici şi protocatehic, alcaloizi (urme de nicotină), acizi polymici si licarboxilici, fitosteroli, saponozide, beta-sterol, acid malic şi oxalic, gliceride ale acizilor stearic, limoleic, oleic, dimetil sulfone, cantităţi mici de vitamina C şi urme de ulei esenţial.
Utilizarea în terapeutica modernă a preparatelor pe bază de Coada calului se întemeiază pe folosirea îndelungată în medicina tradiţională a acestei plante, pe investigaţii fitochimice şi pe studii farmacologice. Conform acestor studii, acţiunea diuretică este atribuită conţinutului în potasiu, flavonoizi şi saponozide. Efectele favorabile asupra sistemului osos şi asupra ţesutului conjunctiv, inclusiv asimilarea mai bună a calciului, sunt datorate acidului silicic şi silicaţilor, fapt favorabil în prevenirea şi încetinirea osteoporozei.
Prevederile din standardele de calitate sunt foarte exigente. De exemplu, materia primă nu trebuie să conţină mai mult de 3% rizomi şi mai mult de 5% tulpini sau rămurele din alte specii sau hibrizi de Equisetum, tocmai pentru a preveni eventualele intoxicaţii.
Extern, preparatele au acţiune cicatrizantă a rănilor greu vindecabile. În unele ţări, pe lângă acţiunea diuretică, stimularea digestiei şi prevenirea osteoporozei, Coada calului întră în compoziţia unor produse dietetice în cure de slăbire.
Recomandări
Datorită acidului silicic şi equisetoninei, cele două specii menţionate au acţiune diuretică şi declorurantă. Pe lângă aceste acţiuni, preparatele medicinale (extract apos, fluid sau tinctură) se utilizează şi pentru acţiunea hemostatică. S-au obţinut rezultate bune şi în anemiile secundare la bolnavii de neoplasm gastric, în metroragii, endometrite şi ulcer gastric. Se recomandă şi în încetinirea fenomenului de osteoporoză, iar în cura de slăbire asociat cu alte plante.
Sorin MILCU