CNP-ul, obligatoriu la recensământ

450

Picture 004După şase zile de recensământ, judeţul Gorj se poate mândri cu faptul că se menţine deasupra mediei pe ţară, în prezent situându-se pe locul 24 în topul judeţelor. Deşi până acum nu au fost înregistrate evenimente neplăcute, se pare că procesul de recenzare va deveni mai complicat în zilele ce urmează, Institutul Naţional de Statistică (INS) anunţând ieri că declararea codului numeric personal este obligatorie, lucru ce nu poate decât să îngreuneze munca recenzorilor, care acum vor trebui să se întoarcă la persoanele deja recenzate, dar care nu au furnizat acest element.

Şeful INS, Vergiliu Voineagu, a anunţat ieri că declararea CNP-ului în cadrul recensământului este obligatorie şi că recenzorii se vor întoarce la persoanele deja recenzate, dar care nu au declarat codul numeric personal în formularele de recensământ. Legalitatea colectării CNP-ului a fost confirmată şi de directorul Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Gorj, Gheorghe Popescu: „Codul numeric personal este o falsă problemă întrucât există o bază legală, există legi. Acest CNP ne asigură determinarea populaţiei stabile a judeţului şi a României. De asemenea, permite determinarea migraţiei interne şi internaţionale. În vederea asigurării înregistrării persoanelor, precum şi a calităţii datelor la recensământ, sunt prelucrate codul numeric personal, precum şi etnia, religia şi limba maternă, dar cu respectarea strictă a prevederilor Legii 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestora. De asemenea, în H.G. 1502/2009, privind organizarea şi desfăşurarea recensământului, se prevede obligativitatea corectă a datelor de identificare a persoanelor”, a declarat ieri şeful DJS Gorj în cadrul unei conferinţe de presă. Aşadar, acum recenzorii trebuie să se întoarcă să ia CNP-ul de la persoanele care nu au dorit să-l declare, cei care refuză în continuare să facă acest lucru riscând o amendă între 1500 şi 4000 lei.

Gorjul, pe locul 24 în topul judeţelor

La nivelul Gorj nu au fost înregistrate probleme deosebite în prima jumătate a recensământului. Astfel, în primele şase zile de recensământ, au fost recenzate 92.021 de locuinţe, reprezentând 57,28% din totalul locuinţelor estimate a fi recenzate, şi 216.141 de persoane. Cele mai bune rezultate au fost înregistrate în comuna Ciuperceni, unde au fost recenzate 80,57% dintre locuinţe, în timp ce pe ultimul loc se află comuna Cruşeţ, cu un procent de recenzare de 43,53%. În topul celor mai harnice comune se află şi Săcelu (79,12%), Cătunele (77,20%), Brăneşti (72,39%) şi Jupâneşti (70,41%). În ceea ce priveşte comunele cu procente scăzute de recenzare, subprefectul de Gorj, Marcel Romanescu, a declarat ieri că s-au primit promisiuni la reprezentanţii acestora privind îmbunătăţirea ritmului de recenzare: „În primul rând, acest recensământ pentru noi, în ultimii 10 ani de zile, este cel mai important lucru pe care-l desfăşoară instituţiile abilitate. O să avem date statistice care o să ne folosească nu numai pe plan naţional, ci şi pe plan european. Jumătate din perioada de recensământ s-a dus şi unele dintre localităţi se situează la un nivel de 30 şi ceva la sută care nu cred că le onorează. Am considerat că este corect să fac această informare şi pentru a-i pune cumva în gardă pe cei care au procente reduse. Am promisiuni de la toţi cei zece secretari coordonatori că zilele acestea o să încerce să desfăşoare o activitate corespunzătoare şi o să se poată ridica”, a declarat Marcel Romanescu. De asemenea, subprefectul de Gorj a ţinut să-i asigure pe recenzori că nu există nici un fel de problemă în ceea ce priveşte plata acestora: „Nu există probleme de natură financiară. În momentul în care s-a stabilit să se realizeze acest recensământ sumele au fost deja defalcate de la bugetul de stat pentru fiecare activitate în parte. Nu se pune problema ca vreo persoană care este implicată în această activitate să nu fie plătită. Fondurile există la momentul acesta dar nu pot fi plătite până la finalizarea activităţii.”. În perioada 20 – 25 octombrie, potrivit informaţiilor operative obţinute din raportările prin SMS, centralizate de Institutul Naţional de Statistică (INS), au fost recenzate un număr de 4.897.785 locuinţe, reprezentând 56,74% din numărul total al locuinţelor estimate a fi recenzate, şi un număr de 11.881.331 persoane. Recensământul general al populaţiei şi al locuinţelor va continua până la sfârşitul lunii octombrie.

Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here