CNE, semnal de alarmă cu privire la bursele școlare

715

Consiliul Național al Elevilor trage un semnal de alarmă cu privire la „un posibil vid legislativ generat de inacțiunile Guvernului” în ceea ce privește problematica burselor elevilor. Potrivit CNE, sute de mii de elevi beneficiari riscă să nu primească bursele școlare aferente lunii septembrie deoarece nu există cadrul legal prin care școlile și administrațiile locale să poată vira banii către elevi.

„Anual, Guvernul României este obligat să adopte o hotărâre prin care să aprobe cuantumul minim al burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru anul școlar în curs. Cu toate acestea, deși cursurile au început, iar elevii vor trebui să își depună în scurt timp dosarele pentru acordarea burselor și școlile vor fi nevoite să demareze o serie de proceduri pentru acordarea acestora, Guvernul întârzie să adopte o hotărâre, blocând procedurile pentru asigurarea burselor. (…) În lipsa unei hotărâri de aprobare a cuantumului minim al burselor, administrațiile publice locale și unitățile de învățământ preuniversitar nu vor avea cadrul legal să acorde burse, chiar dacă alocările bugetare cu această destinație există. În luna august, pe site-ul de transparență publică a Guvernului, a fost publicată o hotărâre care fixa cuantumurile minime ale burselor la 100 de lei, așa cum a fost în anul școlar 2020-2021, fără a diferenția sumele de bani în funcție de tipul și obiectul fiecărei burse. În acest sens, considerăm inacceptabilă plafonarea burselor, întrucât rolul diferențierii burselor în patru categorii este tocmai acela de a oferi sprijin distinct pentru mai multe categorii de elevi, în funcție de criteriile de acordare a burselor, nicidecum de a uniformiza cuantumurile într-un mod inechitabil. De aceea, Consiliul Național al Elevilor solicită Guvernului României adoptarea de urgență a unei hotărâri care să fixeze cuantumurile minime ale burselor școlare, după cum urmează: bursa de performanță – 500 de lei; bursa de merit – 200 de lei; bursa de studiu – 150 de lei; bursa de ajutor social – 200 de lei. În acest fel, dreptul de a beneficia de burse nu va fi periclitat, iar elevii eligibili vor putea primi bursele la timp, într-un mod corect și echitabil”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor.

„La acest moment, bursele elevilor sunt între ciocan și nicovală – nu există cadrul legal prin care școlile și administrațiile locale să poată vira banii către elevi, din cauza inacțiunilor de la nivel guvernamental. Este vital ca hotărârea să fie adoptată în cel mai scurt timp posibil, iar cuantumurile să fie în directă concordanță cu scopul tipul bursei de care beneficiază elevul. Altminteri, vom fi martorii unui scenariu sumbru, în care banii există, dar nu și cadrul legal”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here