CNE: Elevii au păreri împărțite cu privire la vaccinare

588

În contextul campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 şi a disponibilităţii vaccinului pentru populaţia generală, cu vârsta de peste 16 ani, Consiliul Naţional al Elevilor a demarat o consultare în rândul beneficiarilor primari ai educaţiei, pentru a avea o viziune clară asupra dorinţei de vaccinare a acestora. Ca urmare a procesului de consultare, unica mişcare de reprezentare a elevilor la nivel naţional a realizat un raport care pune în lumină cele mai importante aspecte atât în ceea ce priveşte progresul imunizării în rândul elevilor, cât şi gradul de informare al acestora cu privire la un asemenea subiect.

„Din cei 3.334 de elevi respondenți, doar 24,7% afirmă că au primit imunizarea cu unul dintre serurile disponibile, în timp ce o majoritate de 75,3% nu a fost vaccinată împotriva COVID-19, deşi 52,5% dintre elevii care nu s-au vaccinat se tem, într-o oarecare măsură, de simptomele unei infecţii cu noul Coronavirus. Întrebaţi dacă doresc să fie imunizaţi cu unul dintre vaccinurile autorizate, elevii au păreri împărţite asupra acestui aspect, în sensul în care 37,9% dintre aceştia afirmă că doresc să primească serul, 33,3% nu doresc acest lucru, iar restul nu au luat încă o decizie în această privinţă.
Unul dintre factorii descurajatori în privinţa vaccinării este acela al efectelor adverse, întrucât 67,1% dintre elevii chestionaţi sunt îngrijoraţi de vaccinul antiCOVID-19, în timp ce doar 32,9% dintre aceştia nu au vreo îngrijorare în acest sens. Printre temerile elevilor se numără efectele adverse survenite în urma imunizării, fie ele imediat sau pe termen lung, ambiguitatea formularului de triaj, eficienţa vaccinului în faţa bolii şi frica de a nu fi manipulaţi. Aceste temeri sunt efecte ale fenomenului de dezinformare care este, de multe ori, propagat chiar şi în mediul şcolar.
În acest sens, Consiliul Naţional al Elevilor recomandă autorităţilor să realizeze o informare constantă, sistematică, a elevilor, profesorilor şi părinţilor cu privire la beneficiile vaccinului împotriva COVID-19, deoarece informaţiile false se pot răspândi rapid şi necontrolat, mai ales în contextul în care 40,6% dintre elevii chestionaţi afirmă că s-au informat din media (TV şi presă) şi din social-media. Totodată, Consiliul Naţional al Elevilor propune dotarea unităţilor şcolare cu doze de vaccin antiCOVID-19, pentru a le putea fi administrate, mai uşor, elevilor doritori”, se arată într-un comunicat al CNE.
„Ultimul an a reprezentat o perioadă a schimbărilor de paradigmă pentru întreaga societate, dar mai cu seamă pentru sistemul educaţional, care a fost profund afectat de pandemia COVID-19. Acum, odată cu redeschiderea unităţilor de învăţământ în majoritatea localităţilor din ţară, Consiliul Naţional al Elevilor a lansat o consultare în rândul elevilor, pentru a identifica, în linii mari, în ce măsură aceştia doresc să se vaccineze împotriva COVID-19, dar şi pentru a vedea care sunt impedimentele ce stau în calea imunizării întregii comunităţi şcolare. Ne dorim ca rezultatele acestei consultări să reprezinte un punct de plecare solid pentru autorităţi în campania de vaccinare a elevilor din întreaga ţară.” a declarat Rareş Voicu, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here