CNE: Așteptăm să fim chemați la dialog

617

Decizia privind funcţionarea şcolilor va fi anunţată de oficialii din educaţie şi sănătate pe data de 5 noiembrie, cu doar trei zile înainte de începerea şcolii după vacanţa de două săptămâni impusă de autorităţi. Cu toate acestea, nici până la acest moment nu s-a conturat vreun scenariu de lucru privitor la funcţionarea unităţilor de învăţământ, iar dialogul cu partenerii de dialog social a fost rupt cu totul, susțin reprezentanții elevilor.

„În contextul în care ministrul educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a făcut o serie de anunţuri vagi la începutul acestei săptămâni, fără a aduce clarificări cu privire la continuarea acestui an şcolar, Consiliul Naţional al Elevilor îşi exprimă dezamăgirea faţă de lipsa de măsuri asumate, precum şi faţă de timpul insuficient de pregătire pentru unităţile de învăţământ, indiferent care va fi decizia anunţată în data de 5 noiembrie.
De aceea, reprezentanţii elevilor trag un semnal de alarmă şi solicită Ministerului Educaţiei şi autorităţilor competente din domeniul sanitar să convoace la dialog toate părţile interesate, pentru a contura o formă adecvată a deciziei care va sta la baza funcţionării şcolilor începând cu săptămâna viitoare. În acelaşi timp, reiterăm poziţia noastră de a descentraliza scenariul de funcţionare a şcolilor, lăsând la latitudinea fiecărui consiliu de administraţie modalitatea în care vor continua cursurile, ţinând seama de capacitatea de testare, incidenţa de la nivel local, rata vaccinală etc.
De asemenea, este esenţial ca, în cazul trecerii în scenariul online, elevii care nu au posibilitatea să acceseze acest format de învăţământ din motive precum lipsa conexiunii la internet sau din lipsa dispozitivelor să aibă opţiunea de a participa la cursuri în format fizic, din sala de clasă, urmărind lecţia cu ajutorul infrastructurii şcolare, indiferent dacă profesorul este sau nu prezent în format fizic”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Național al Elevilor.

„Aşteptăm să fim chemaţi la dialog de către autorităţi, pentru a ne asigura că se creează un cadru legal coerent, menit să aducă predictibilitate în sistem. Măsurile luate de autorităţi impactează milioane de elevi, părinţi şi profesori, motiv pentru care ele trebuie asumate cu responsabilitate, alături de toţi actorii implicaţi. Altminteri, vom fi, din nou, martorii unor decizii din pix, fără nicio legătură cu situaţia din teritoriu.”, a declarat Silviu Morcan, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here