Clacă, la Biserica Pișteștii din Deal! Satul, în straie de sărbătoare, la Scoarța!

881

Tinerii Parohiei Budieni au participat, duminică și luni, la activități dedicate satului românesc, activități derulate în cadrul concursului catehetic ,,Hristos sufletul satului meu”, derulat la nivelul Patriarhiei Române. La acest concurs, Parohia Budieni a participat cu proiectul denumit ,,Parte a satului meu”.

Pe data de 24 martie, tinerii s-au întâlnit la o clacă, chiar la biserica din Pișteștii din Deal. Locul de întâlnire a fost stabilit lângă bisericuța veche ce datează din secolul al XVI-lea. Tinerii au fost împreună cu bătranii satului de la care au și învățat despre cum se realizau porturile tradiționale, făcutul pâinii dar și despre importanța comuniunii dintre oameni, bucuria și legătura strânsă care s-a format între oamenii satului. Au fost prezentate aici obiecte vechi pe care oamenii satului încă le țin cu sfințenie. Oamenii și-au adus aminte de vremurile trecute și de bucuria pe care o aveau în satul vechi.
La finalul prezentării, copiii și invitații au fost serviți cu suc și gogoși de post, fiecare plecând cu bucuria, dar și cu dorința de a se revedea cu cei cunoscuți în astfel de momente de comuniune.

Sărbătoare în comunitate
Pe data de 25 martie, în ziua de Buna Vestire, după Sfânta Liturghie, a avut loc întâlnirea dintre generații, tinerii de la nivelul comunei Scoarța, conduși de profesorul Cosmin Dragomirescu, îmbracați în portul tradițional au încântat audiența cu o serie de cântece patriotice și despre sat, au prezentat costumele și au finalizat cu un dans popular românesc. De asemenea, a fost prezentată activitatea unuia dintre cei mai reprezentativi profesori ai comunității Director Pr. Arimia Petre, care a fost 40 de ani profesor al comunității, moment în care a primit și o diplomă de onoare pentru activitatea depusă, moment de emoție deoarece mulți din cei prezenți, inclusiv primarul comunei, Ion Stamatoiu a fost elevul dânsului.
În continuare au fost prezentate eseuri despre satul românesc și poezii. La final, tinerii și cei prezenți au fost serviți cu pește, mămăligă caldă și cu prăjituri.
La eveniment au participat autoritățile locale, elevi, dar și cadre didactice.
A.S.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here