CJCPCT Gorj a sărbătorit 47 de ani de la înfiinţare

465

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Gorj a împlinit săptămâna trecută, 47 de ani de la înfiinţare. Pentru a marca evenimentul celor aproape cinci decenii de activitate, la sediul CJCPCT Gorj au fost organizate mai multe manifestări, de la lansări de reviste la Gala Premiilor CJCPCT Gorj, pe anul 2014.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj se apropie cu paşi repezi de împlinirea a jumătate de secol de activitate. Săptămâna trecută, instituţia de cultură a sărbătorit 47 de ani de la înfiinţare. „Este o cifră apreciabilă. Centrul Judeţean pentru Conservare a devenit una dintre instituţiile importante ale judeţului, una dintre cele mai vechi instituţii culturale ale judeţului. Este o instituţie care în fiecare an îşi structurează activitatea spre patru mari programe, două de cultură populară, unul de cultură de elită profesionistă şi unul de promovare a imaginii culturale a Gorjului şi în peste 100 de proiecte. Aproximativ 30% dintre proiectele noastre sunt de anvergură naţională şi internaţională”, a declarat Ion Cepoi, directorul CJCPCT Gorj, adăugând că numai în cursul anului 2014, la manifestările organizate de instituţia pe care o conduce au participat personalităţi culturale din peste 35 de ţări. „Dacă ar fi să fac o scurtă sinteză a modului în care Centrul Judeţean pentru Conservare îşi promovează imaginea, promovând implicit imaginea culturală a judeţului Gorj, aş putea spune că anul trecut, de exemplu, la manifestările noastre au participat personalităţi culturale de renume din peste 35 de ţări din Europa şi din întreaga lume. Or asta spune ceva despre modul în care această instituţie a înţeles să conceapă actul cultural şi mai ales despre modul în care a înţeles să promoveze în cultura populară şi în cultura de elită imaginea judeţului Gorj”, a spus Ion Cepoi.

foto 004Expoziţie de artă tradiţională gorjenească
Unul dintre evenimentele organizate de CJCPCT Gorj cu ocazia împlinirii a 47 de ani de activitate a fost vernisajul unei expoziţii de artă tradiţională gorjenească, eveniment în cadrul căruia au putut fi admirate costume populare vechi de zeci de ani, ţesături, icoane sau obiecte de ceramică. „Este cea mai completă expoziţie de artă populară pe care am reuşit noi să o organizăm până în momentul de faţă pentru că în sinteză tot ceea ce este cu adevărat reprezentativ pentru Gorj, adică costum popular, ţesături, arta lemnului, icoană şi ceramică, se află aici, în această expoziţie, mergând de la obiectul fizic propriu-zis până la fotografie veche sau banner ilustrativ pentru elementul cultural pe care am vrut noi să-l scoatem în evidenţă”, a precizat directorul CJCPCT Gorj. Multe dintre obiectele incluse în această expoziţie au fost aduse de la muzeul etnografic din Albeni, înfiinţat în 2008 de bibliotecara Mariela Borcan.

foto 001„Costumul popular de pe Valea Gilortului, specific zonei noastre, este un costum divers. Coloratura şi tehnica de lucru este diversă, foarte greoaie pentru noi, cei din ziua de astăzi. Se lucra la lumina lămpii, dar se aborda o tehnică foarte grea. Nu există două ii la fel, de aceea s-a propus ca ia să devină obiect de artă şi să fie inclus în patrimoniul UNESCO. Aici am aproximativ 50 de ii, mai am şi în colecţia muzeală de la Albeni peste 50 şi pot să spun că nu se aseamănă una cu cealaltă. Inclusiv cele care mai există în lăzile de zestre la localnici sunt diferite. Încerc să mai achiziţionez cât se poate cu toate că mulţi localnici au fost oameni de suflet şi le-au donat pentru muzeul local şi având în vedere că nu este prea vizitată localitatea m-am gândit să le aduc aici şi să mergem cu ele mai departe, la expoziţii naţionale şi internaţionale, pentru a fi văzute, pentru a fi apreciate, iar noi să arătăm oamenilor ceea ce au făcut înaintaşii noştri”, a explicat acesta.

foto 032Diplome de excelenţă pentru colaboratori
Tot ca parte a manifestărilor prilejuite de împlinirea a 47 de ani de activitate, CJCPCT Gorj şi-a răsplătit, vineri, cu diplome de excelenţă, colaboratorii apropiaţi, cei care de-a lungul timpului au sprijinit instituţia în proiectele derulate. Printre aceştia s-au numărat Olimpia Bratu, directorul Bibliotecii Judeţene „Christian Tell”, profesorul Zenovie Cârlugea, meşterul olar Ion Rătezeanu, dar şi Mariela Borcan.

foto 015Planuri pentru 2015
Pe parcursul acestui an, conducerea CJCPCT Gorj va da startul unor noi proiecte, însă nu vor fi uitate nici programele tradiţionale. „Vom merge tot pe patru programe. Printre programele tradiţionale se vor păstra Festivalul Internaţional de Literatură, Târgul Meşterilor Populari, Tabăra de cercetare etnofolclorică, Simpozionul naţional „Satul românesc, sat contemporan”, GorjFest-ul, saloanele noastre, Festivalul Naţional de Umor „Ion Cănăvoiu”, Salonul Internaţional de Caricatură, etc.. Au apărut şi proiecte noi. În iunie, de exemplu, la Mănăstirea Crasna va avea loc o tabără internaţională de artă picturală religioasă, făcută împreună cu aproximativ zece artişti plastici din Bulgaria, în august, la Peştişani, va demara practic proiectul „Drumul lui Brâncuşi”, printr-o tabără de sculptură de mari dimensiuni. Avem certitudinea că vor participa în jur de 18-20 de sculptori din multe ţări europene”, a precizat directorul CJCPCT Gorj.
Roxana Lupu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here