CJAS plăteşte 250.000 de lei pentru centrele de permanenţă

260

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj alocă 250.000 de lei celor 18 centre de permanenţă de pe raza judeţului nostru, pentru activitatea desfăşurată de acestea în luna februarie. Potrivit conducerii CJAS Gorj, în general, costurile lunare ale centrelor de permanenţă se ridică la 275.000 de lei.

În 2014, numărul centrelor de permanenţă din Gorj a crescut; în luna martie s-a dat în folosinţă cel de la Câlnic, iar în iunie a devenit funcţional şi cel de la Scoarţa. Astfel, la ora actuală, 18 centre de permanenţă sunt funcţionale în judeţul nostru, în localităţi precum: Samarineşti, Cătunele, Mătăsari, Peştişani, Logreşti, Turburea, Prigoria, Târgu-Jiu – trei centre, Tismana, Crasna, Tetila, Bîlteni, Târgu-Cărbuneşti, Ţicleni, Câlnic şi Scoarţa.

Cheltuieli de peste 200.000 de lei
Lunar, CJAS Gorj plăteşte peste 200.000 de lei vechi pentru cele 18 centre de permanenţă din judeţul nostru.
În plus, se pare că alte centre vor fi înfiinţate în acest an. „Pentru luna februarie efectuăm plăţi de 250.000 de lei pentru centrele de permanenţă; în general plătim în jur de 275.000 de lei, însă acum suma este mai mică, întrucât luna februarie este scurtă. Există cerinţe din partea primăriilor din două localităţi. S-au purtat ceva discuţii telefonice, iar în următoarea perioadă se vor face demersurile necesare pentru înfiinţarea a încă două centre de permanenţă. Dacă va creşte numărul acestora, va creşte automat şi bugetul alocat”, a confirmat Daniel Bondoc, preşedintele CJAS Gorj.

Programul şi cheltuielile centrelor de permanenţă
În localităţile unde sunt centre de permanenţă este asigurată asistenţa medicală de către medicii de familie gorjeni începând cu prima zi a săptămânii şi până vineri, între orele 15.00-08.00. Şi în zilele de sâmbătă şi duminică şi cu ocazia sărbătorilor legale, serviciul de permanenţă se efectuează în intervalul 08.00-08.00 a doua zi.
Potrivit legislaţiei în vigoare, cuantumul sumelor primite de către cadrele medicale pentru activitatea desfăşurată în cadrul centrelor de permanenţă se face în funcţie de numărul orelor lucrate.
Spre exemplu, pentru medici, contravaloarea unei ore lucrate este de 12,8 lei, iar pentru asistente este de opt lei. În plus, medicul coordonator mai primeşte 15% pentru activitatea de coordonare, iar dacă centrul de permanenţă este organizat în cadrul unui cabinet medical privat, doctorul care deţine cabinetul, primeşte încă 6,4 lei pe oră pentru acoperirea cheltuielilor administrative.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here