CJAS Gorj pune taxe prestatorilor din domeniul medical

214

cjasEvaluarea cabinetelor medicale şi a spitalelor din judeţ îi va costa din acest an bani grei pe furnizorii de servicii medicale. Dacă până în acest an, evaluarea făcută o dată la doi ani se efectua în mod gratuit, acum, pentru aceasta, se percepe o taxă, în funcţie de fiecare categorie de furnizor.

Până în 2010, această evaluare era făcută gratis, dar, potrivit unui ordin care a fost dat de către reprezentanţii de la Bucureşti, au fost instituite taxe pentru fiecare categorie prestatoare în domeniul sănătăţii. Acest proces este realizat de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj la furnizorii de servicii medicale, pentru a se verifica dacă spaţiile în care îşi desfăşoară activitatea medicii îndeplinesc anumite condiţii, de la iluminat şi căldură, până la rampa de acces pentru persoanele cu handicap şi aparatură de urgenţă.

Costuri de până la 3.500 de lei

Cosma Dumitrescu, directorul economic al CJAS Gorj, spune că această taxă trebuie plătită, deoarece are o bază legală: „Potrivit Ordinului Ministerului Sănătăţii / Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate 1165 / 691 / 2010, furnizorii de servicii medicale din medicina primară din Gorj, adică medicii de familie, au obligaţia de a achita o taxă de evaluare de 1.000 de lei, pentru mediul urban, şi de 250 de lei, pentru mediul rural. Dar aceştia nu sunt singurii care plătesc taxe pentru evaluare, acestea fiind percepute tuturor celorlalţi furnizori. Astfel, centrele de dializă care nu sunt integrate unităţilor spitaliceşti din judeţ trebuie să plătească o taxă de 3.000 lei, unităţile de transport sanitar 800 de lei, spitalele care au în structurã sub 400 de paturi, 2.500 lei, iar cele cu o structurã mai mare, 3.500 de lei, pentru furnizorii de îngrijiri medicale la domiciliu taxa este de 1.000 lei, pentru farmacii şi cabinete dentare tot de 1.000 lei, iar pentru cabinetele de investigaţii medicale paraclinice, taxa este de 2.000 lei. Aceste tarife sunt pentru mediul urban, în mediul rural ele fiind cu 75% mai mici“.

Izabella Molnar

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here