CJAS Gorj a solicitat 2 miliarde pentru endoproteze

374

Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj a făcut nenumărate demersuri în vederea suplimentării fondurilor pentru endoproteze. Cea mai recentă solicitare s-a făcut săptămâna trecută, suma cerută fiind de 2 miliarde lei vechi. Judeţul nostru a beneficiat în 2013 de un buget infim pentru acest segment, doar 14.000 lei.

Cei 14.000 lei pe care judeţul nostru i-a primit în acest an pentru endoproteze au fost distribuiţi la două unităţi sanitare: Spitalul Judeţean de Urgenţă Târgu-Jiu şi Spitalul Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti. Ortopezii susţin că operaţiile de protezare sunt miraculoase. Din nefericire, cei care distribuie banii către casele judeţene de asigurări de sănătate se pare că doresc ca Gorjul să ajungă un judeţ al invalizilor. Bugetul alocat pentru anul în curs este o adevărată jignire la adresa celor care au nevoie de proteze şi nu şi le pot achiziţiona. Pentru a veni în sprijinul bolnavilor, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj au întreprins demersuri în vederea suplimentării fondurilor, solicitând 2 miliarde lei vechi. „Noi am făcut mai multe demersuri de-a lungul anului, cea mai recentă fiind săptămâna trecută. Am solicitat încă 2 miliarde lei vechi pentru endoproteze. Sperăm ca demersurile noastre să se concretizeze, însă cel mai probabil, mai devreme de luna octombrie nu vom primi banii. Sumele sunt alocate de la Ministerul Sănătăţii. Pentru 2013 am primit 14.000 lei prin Programul Naţional de Ortopedie. Spitalului Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti i s-au alocat 8.000 lei, iar Spitalului Judeţean de Urgenţă 6.000 lei. Anul trecut am avut un buget de 21.000 lei”, a menţionat Daniel Şurlea, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj.

Zeci de gorjeni, pe lista de aşteptare
La Spitalul Orăşenesc Târgu- Cărbuneşti există zeci de bolnavi pe lista de aşteptare. În acest an, unitatea a primit 8.000 de lei pentru proteze, sumă total insuficientă. Banii au fost cheltuiţi încă din primul trimestru al anului. Ortopedul Bogdan Niculescu, director medical al Spitalului Orăşenesc Târgu-Cărbuneşti spune că a mai pus şi şapte proteze plătite de pacienţi. „Noi am consumat toţi banii din luna martie. Fondurile alocate sunt mult prea mici în comparaţie cu solicitările înregistrate. La ora actuală avem în jur de 60 de persoane pe lista de aşteptare, unele dintre ele aflându-se pe listă din anul 2011. În 2013 am pus o singură proteză decontată, iar anul trecut două. Doar pentru atât am primit fonduri. Tot în acest an am mai pus alte şapte proteze, costurile fiind suportate de pacienţi”, confirmă Niculescu. Teoretic, aceste intervenţii chirurgicale ar trebui să fie gratuite pentru pacienţii asiguraţi, costul integral al protezei fiind decontat de programul naţional, iar partea de internare decontându-se pe tariful pe caz rezolvat.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here