CJAS aşteaptă banii pentru decontarea medicamentelor

340

cjas2Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj aşteaptă să primească banii pentru decontarea facturilor pentru reţetele gratuite şi compensate. Reprezentanţii CJAS speră ca până la sfârşitul acestei luni să poată plăti integral luna octombrie 2010 şi parţial luna noiembrie a aceluiaşi an.

Pentru farmaciştii gorjeni decontarea reţetelor gratuite şi compensate eliberate în 2010 înseamnă foarte mult. O parte dintre aceştia nu mai reuşeau să-şi achite datoriile faţă de furnizori; de aceea, banii primiţi de la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj înseamnă salvarea afacerilor acestora. Deşi decontările se fac cu întârziere, farmaciştii sunt bucuroşi că, totuşi, primesc lunar măcar o parte din bani. Pentru reţetele eliberate în octombrie 2010 plata s-a făcut în mai multe tranşe, în funcţie de cum au venit banii de la Bucureşti. Astfel, pentru reţetele eliberate în octombrie 2010, CJAS Gorj a dat doar 63%, în data de 29 iulie; a urmat o nouă tranşă la 1 septembrie. „Până la sfârşitul acestei luni plătim restul pentru octombrie 2010 şi 35-40% din noiembrie. Aşteptăm să vină banii şi să achităm la farmacii”, a spus Daniel Şurlea, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj.

Se eliberează gratuite şi compensate

La această oră, toate unităţile farmaceutice din judeţul nostru eliberează medicamente pe reţete gratuite şi compensate. De precizat că reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) Gorj recunosc faptul că sunt întârzieri în privinţa decontării facturilor farmaciştilor pentru reţetele gratuite şi compensate, însă spun, totodată, că nu depinde de ei rezolvarea acestei probleme. Banii pentru decontarea serviciilor farmaciştilor vin de la Bucureşti la CJAS şi abia apoi sunt distribuiţi către unităţile farmaceutice. Între timp, farmaciştii sunt puşi în situaţia de a se descurca după cum pot, unii dintre ei fiind nevoiţi chiar să aducă bani de acasă pentru a-şi plăti furnizorii şi a nu fi blocaţi de către aceştia. Salvarea farmaciştilor depinde, în acest context, de capacitatea lor de a-şi administra afacerile. Vă reamintim faptul că în luna august 2011, CJAS Gorj a primit o rectificare bugetară în valoare de peste 16,4 milioane lei. Din această sumă, cea mai mare parte revine unităţilor farmaceutice, 12,5 milioane de lei. Totuşi, reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Gorj spun că mai aşteaptă o suplimentare a bugetului pentru a se putea acoperi plata medicamentelor pe lunile noiembrie şi decembrie 2011.

Minodora Sucea

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here