CJ Gorj sprijină Campania naţională „Controlează-ţi Diabetul”

301

În calitate de partener local, Consiliul Judeţean Gorj sprijină manifestările organizate la Târgu-Jiu în cadrul campaniei „Controlează-ţi Diabetul”. Activităţile derulate în acest sens au drept principal scop informarea şi educarea cu privire la importanţa prevenţiei diabetului şi cunoaşterea factorilor de risc, care determină apariţia bolii, precum și îmbunătăţirea vieţii persoanelor cu diabet.

Societatea Română de Diabet, Nutriție şi Boli Metabolice în parteneriat cu Centrul de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Târgu-Jiu organizează cea de-a VIII-a ediţie a Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, în perioada 18-19 aprilie, la Târgu-Jiu.
Conform Studiului Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR), România se situează printre țările cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din Europa (11,6%), cap de listă fiind Turcia (14,85%). Astfel, numărul românilor cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani, care suferă de această afecțiune este de aproximativ 2 000 000 de persoane.
Regiunea Sud Vest, din care face parte şi judeţul Gorj, se află pe locul patru în topul regiunilor cu cele mai multe persoane cu diabet din România (12,1%).
„Statisticile îngrijorătoare cu privire la persoanele diagnosticate cu diabet, ne fac pe noi, medicii de specialitate, să continuăm cu şi mai multă fervoare Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul” începută în anul 2011. Dorim, în primul rând, să îi facem pe oameni să conştientizeze faptul că această boală poate fi prevenită printr-o serie de acţiuni la îndemâna fiecăruia, dorim să îi determinăm să îşi facă anual analizele de rutină, prin care pot depista boala în faza incipientă şi, nu în ultimul rând, dorim ca pacienţii diagnosticaţi cu diabet să ştie că nu luptă singuri, ci depunem eforturi concrete pentru a găsi noi metode de a ţine sub control această afecţiune” a declarat Prof. univ. dr. Maria Moţa, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

Acţiune de testare gratuită, la Târgu-Jiu
Pentru a sublinia importanţa depistării precoce a acestei afecţiuni, în cadrul Campaniei Naţionale „Controlează-ţi Diabetul”, la Târgu-Jiu, se va organiza o amplă acţiune de testare gratuită a glicemiei și a hemoglobinei glicozilate în ziua de 18 aprilie 2015, interval 09.00 – 16.00, în faţa Prefecturii judeţului Gorj, din municipiul Târgu-Jiu (Str Victoriei nr 2 – 4).
Duminică, 19 aprilie 2015, începând cu ora 15.00, în incinta Shopping City Târgu-Jiu, se va desfăşura o activitate dedicată adoptării unui stil de viaţă sănătos prin practicarea mişcării zilnice. Astfel, trupa de dans Galactic Crew Junior a Şcolii Populare de Artă din Târgu-Jiu va face o demonstraţie de dans, un îndemn la practicarea exerciţiului fizic zilnic.
Potrivit reprezentanţilor Federaţiei Internaţionale a Diabetului, practicarea zilnică a 30 de minute de exerciţii fizice reduce cu 40% riscul de instalare a diabetului zaharat de tip 2.

Activităţi pentru profesioniştii din sănătate
Pe lângă activităţile destinate publicului larg, Campania Naţională „Controlează-ţi Diabetul”, ediţia Târgu-Jiu, cuprinde şi o manifestare dedicată exclusiv profesioniştilor din sănătate. Astfel, în prima zi a campaniei naţionale, sâmbată, 18 aprilie, între orele 08.45 – 17.00, nume de referinţă în diabetologia românească vor fi prezente la Cursul Diabet, Sindrom metabolic şi alte boli legate de nutriţie (DIAMOND – Diabetes Metabolic Syndrome and Other Nutrition – related Diseases), organizat de Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice. Evenimentul adresat medicilor se va desfăşura la Complex Anna Events (zona Insula Jiului, Str. Bicaz, Târgu-Jiu).  Scopul acestei manifestări ştiinţifice este de a dezbate problematica diabetului zaharat în România, precum şi de a oferi informaţii actuale medicilor gorjeni privind cele mai noi soluţii terapeutice în managementul acestei afecţiuni.
Înscrierea medicilor la cursul DIAMOND este gratuită şi se va face online, pe site-ul campaniei: www.controleaza-diabetul.ro.
Evenimentul este creditat cu puncte EMC. Organizator ştiinţific: Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.
Partener local: Centrul de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice Târgu-Jiu.
Parteneri Instituționali: Primăria Municipiului Târgu-Jiu, Instituția Prefectului – Județul Gorj, Consiliul Județean Gorj
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here