CJ Gorj a votat, Două locaţii, puse la dispoziţie Ministerului Culturii pentru Muzeul „Constantin Brâncuşi”

200

Consilierii judeţeni au aprobat, vineri, 18 decembrie, două locaţii pentru înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi” la Târgu-Jiu. Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) a propus, iniţial, ca muzeul să funcţioneze în actuala Secţie de Artă a Muzeului Judeţean, din Parcul Central. Liberalii au propus, prin vocea consilierului Dan Vâlceanu, ca sediul noului muzeu să fie în Casa de protocol „Gănescu”. Ministerul Culturii va alege una dintre cele două locaţii.

Prin Legea nr. 199/2015 a fost înființat la Târgu Jiu Muzeul Național “Constantin Brâncuși”, instituție publică de importanță națională, cu personalitate juridică, organizată în subordinea Ministerului Culturii, act ce intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2016. Având în vedere interesul pe care îl prezintă pentru județul Gorj înființarea acestei instituții de cultură, Consiliul Județean Gorj pune la dispoziția Ministerului Culturii sediul pentru instituția publică de importanță națională nou înființată, prin atribuirea unui imobil evidențiat în patrimoniul Unității Administrativ Teritoriale – Județul Gorj. Întrucât conducerea CJ Gorj propusese ca sediu actuala Secţie de Artă a Muzeului Judeţean, iar liberalii au optat pentru Casa Gănescu, în final consilierii judeţeni au votat pentru punerea la dispoziţia Ministerului Culturii a ambelor imobile. Stabilirea efectivă a sediului Muzeului Național ”Constantin Brâncuși” se va realiza prin Regulamentul de organizare și funcționare al acestei instituții aprobat prin Ordin al Ministrului Culturii, în condițiile legii. „Au fost asigurate două locaţii pentru înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşu” şi le vom pune la dispoziţia Ministerului Culturii pentru a o selecta pe cea mai potrivită. Ministerul va amenaja muzeul”, a precizat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Vâlceanu, convins că Ministerul Culturii optează pentru Casa “Gănescu”
Liberalul Dan Vâlceanu susţine înfiinţarea Muzeului Naţional „Constantin Brâncuşi” în locaţia Casa „Gănescu”, motivând că aici a locuit o perioadă sculptorul Constantin Brâncuşi, Vâlceanu respingând vehement ideea ca muzeul să aibă drept sediu fosta vilă de protocol a lui Nicolae Ceauşescu, din Parcul Central. Vâlceanu este convins că Ministerul Culturii va opta pentru Casa “Gănescu”. „Din ultimele discuţii pe care le am de la minister, concluzia este cam aşa: niciodată ministerul nu va fi de acord să îl ducă pe Brâncuşi în casa lui Nicolae Ceauşescu”, a menţionat consilierul judeţean Dan Vâlceanu.
Conform proiectului de hotărâre, Consiliului Județean Gorj va participa la consultările ce vor avea loc în acest scop cu reprezentanții Ministerului Culturii, autoritate a administrației publice centrale în subordinea căreia a fost înființat Muzeul Național ”Constantin Brâncuși”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here