CJ Gorj a acordat diplome de excelenţă unui medic şi unui veteran de război

794

În cadrul şedinţei Consiliului Judeţean (CJ) Gorj din data de 17 iunie 2015, medicul Grigore Lupescu şi veteranul de război Alexandru Ţundrea au primit diplome de excelenţă. Ion Călinoiu, preşedintele CJ Gorj, a declarat că este o onoare pentru autorităţile judeţene să acorde aceste distincţii unor oameni de valoare, reprezentativi pentru judeţul nostru.

Două personalităţi ale judeţului Gorj au primit diplome de excelenţă din partea Consiliului Judeţean. Medicul Grigore Lupescu, o somitate în domeniul Cardiologiei şi generalul în rezervă Alexandru Ţundrea au primit cu emoţie distincţiile oferite de autorităţile gorjene.
Grigore Lupescu a obţinut brevetul de inventator (OSIM nr. 92346/1987), pe baza căruia a fost realizat medicamentul NITROVITAL (produs de Armedica S.A. Târgu-Mureş), inclus în nomenclatorul medicamentelor românești compensate.
Recunoscut pe plan mondial pentru descoperirile în domeniul cardiologiei, dar și membru al Academiei de Ştiinţe din New York, al Societăţii Mediteraneene de Cardiologie și Chirurgie Cardiovasculară, membru al Uniunii Medicale Balcanice şi al Societăţii Medicilor Scriitori şi Publicişti din România, medicul Grigore Lupescu, datorită dăruirii, entuziasmului şi reputaţiei sale, a fost decorat şi premiat cu distincţii naţionale şi internaţionale: Omul Anului în Ştiinţă pentru 2009, Internaţional Hipocrate pentru Realizări Medicale, Premiul Internaţional al păcii 2008, Premiul de Excelenţă în Ştiinţă Sir ISAAC NEWTON, Premiul Marie Curie, Magna cum Laude, şi lista continuă cu multe alte simboluri şi onoruri ale reușitelor excepţionale ale domniei ceremonie diploma excelentasale. „Avem aici două personalităţi ale judeţului Gorj: domnul doctor Lupescu şi domnul general Ţundrea, care au fost selectaţi pentru a obţine această distincţie. Sunt onorat să vă prezint activitatea domnului doctor Grigore Lupescu, doctor în ştiinţe medicale. Doctorul Lupescu este un gorjean adevărat. Trăieşte şi ia parte, cu discreţia şi eleganţa ce-l caracterizează, la viaţa cetăţii, cunoaşte pulsul cotidianului urbei de pe Jiul de Sus, pe care o iubeşte şi o venerează. Domnul doctor Grigore Lupescu reprezintă o poveste de viaţă adevărată, dedicată în întregime jurământului lui Hipocrate, celei mai nobile profesii, aceea de medic. Doctorul Grigore Lupescu este un model semnificativ pentru oamenii din toate culturile şi drumurile vieţii, adoptând principiile realizărilor academice, contribuţii aduse umanităţii, gânduri filozofice, succes literar, integritate intelectuală, realizări medicale şi de cercetare şi multe altele. În zilele noastre avem o nevoie constantă de memento-uri despre persoane care se caracterizează prin excepţionalele lor fapte –atât în sfera lor de influenţă imediată, cât şi în societate, ca în ansamblu.”, a menţionat Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean Gorj.

Merite recunoscute la 105 ani
La propunerea directorului Salvamont Gorj – Sabin Cornoiu – consilierii judeţeni au aprobat acordarea unei diplome de excelenţă generalului în rezervă Alexandru Ţundrea. „Acordarea distincției ”Diplomă de excelență” domnului Alexandru Țundrea constituie un act de recunoştinţă şi apreciere pentru realizările deosebite în viaţa publică gorjeană şi contribuţia adusă la promovarea imaginii județului Gorj”, confirmă consilierul judeţean Sabin Cornoiu.
dimploma excelentaAlexandru Țundrea a fost un ostaș care a îndurat greutățile frontului dând dovadă de vitejie fără seamăn, bărbăţie şi eroism care, fără a-şi precupeţi forţele şi viaţa, a luptat pentru apărarea pământului strămoşesc. S-a născut la 06 decembrie 1910, în Comuna Telești – Moșneni, județul Gorj. A absolvit Școala Normală din Târgu-Jiu, devenind învățător, apoi a urmat cursurile Facultății de Drept și Facultății de Filozofie din Cluj.
În anul 1938 a fost concentrat și un an mai târziu mobilizat în Regimentul 96 Infanterie Caransebeș, ctg. 1937, având gradul de locotenent în rezervă, participând la acțiunile de apărare organizate preventiv în Ardeal. La 11 martie 1941 este mobilizat din nou și a plecat cu Regimentul 96 Infanterie pe frontul de est. Pentru faptele sale de vitejie, la data de 12 martie 1943 a fost decorat cu Ordinul ”Coroana României” în spade în gradul de CAVALER cu panglica de ”VIRTUTEA MILITARĂ”.
Minodora Sucea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here