Ciurel nu a dat semnalul! Garnituri de tren pline cu cărbune, stopate în Valea Copcii

409

Livrările de cărbune către Termocentrala Romag-Termo a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) din Cariera Husnicioara a Complexului Energetic Oltenia (CEO) nu au fost reluate luni, deşi două garnituri de tren încărcate cu aproximativ 1.800 tone de lignit au fost încărcate în depozitul din localitatea Valea Copcii şi aşteaptau semnalul de plecare. Cel puţin asta se plâng liderii de sindicat din Mehedinţi care dau vina pe conducerea CEO, că ar fi stopat livrările din interese care privesc protejarea Gorjului şi distrugerea mineritului din Mehedinţi.

Preşedintele sindicaliştilor mineri, Rafael Norocel Ciorăscu, a declarat ieri după-amiază că “tergiversările manifestate de conducerea CEO pentru lichidarea stocurilor de cărbune ale carierei confirmă supoziţia că există anumite interese de a induce mineritul din judeţul Mehedinţi în moarte clinică”. “Promisiunile făcute de conducerea CEO nu sunt respectate. Aceasta ne-a asigurat că există un program eşalonat de livrare. Până la sfârşitul trimestrului I al anului 2014 se transporta zilnic la RAAN cantitatea de 8.000 tone. Acum livrările se fac la întâmplare fiindcă, într-adevăr, se intenţionează sistarea activităţii de extracţie a cărbunelui din Cariera Husnicioara”, a precizat Ciorăscu.

Se urmăreşte falimentarea Carierei Husnicioara
Potrivit liderului de sindicat, această situaţie se datorează unor “aşa-zişi investitori strategici care, în complicitate cu factorii politici de la cel mai înalt nivel, intenţionează să falimenteze cariera Husnicioara şi să asigure surse alternative – panouri solare sau parcuri voltaice din Germania şi Olanda -, pentru apa caldă şi agentul termic necesar termoficării municipiului Drobeta Turnu Severin”.
Liderul sindicaliştilor mineri din judeţul Mehedinţi a mai arătat că dacă va fi sistată exploatarea lignitului din Cariera Husnicioara, “este posibil ca rezerva de cărbune asigurată de specialiştii evaluatori pentru 50 de ani să fie înstrăinată unor monopoluri mafiote”.

ciurelRevin la proteste
Începând de joi, liderii de sindicat din mineritul mehedinţean au anunţat că minerii carierei de suprafaţă Husnicioara vor declanşa în perioada care urmează un conflict de muncă pe durată nedeterminată dacă CEO nu va dispune reluarea livrărilor de cărbune către Termocentrala Romag-Termo a Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare. Cei aproape 1.000 de mineri din Mehedinţi erau nemulţumiţi pentru faptul că s-au sistat livrările de cărbune şi că în curând vor fi puşi în situaţia de a înceta activitatea de extracţie din cauză că “CEO promovează o politică discreţionară, favorizând doar exploatarea din Roşiuţa”.
Vineri însă minerii au primit promisiunea că lucrurile vor intra în normal începând de luni, lucru care nu s-a întâmplat.
Cert este că CEO are de recuperat datoriile pe care RAAN s-a angajat că le va achita structurii energetice, eşalonat. Doar o mică parte din bani s-au restituit până acum.
Anamaria Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here