Circa 1.500 de cazuri de cancer mamar, anul trecut, în Gorj

1501

Aproximativ 10.000 de românce primesc diagnosticul de cancer mamar în fiecare an. La nivelul județului Gorj, în anul 2021, au existat circa 1.455 cazuri de bolnavi de cancer mamar care s-au adresat Secției Oncologie a Spitalului Județean, dintre care două cazuri au fost de cancer mamar la bărbați.

În primul trimestru al acestui an, au fost înregistrate 158 de noi cazuri de cancer în cabinetul de oncologie din Ambulatoriul Integrat al Spitalului Județean, dintre care 72 au fost pacienți de sex feminin. Din numărul total de cazuri noi, 17 femei au fost diagnosticate cu cancer mamar. În total, în evidențele Cabinetului de Oncologie sunt 9.593 de bolnavi.
Sute de pacienți au venit, anul acesta, la spitalul județean pentru internare de zi ca să primească tratamentele specifice afecțiunilor oncologice. De la începutul anului și până în prezent, 670 de pacienți au beneficiat de internare/spitalizare continuă în Secția Oncologie și 541 de internare de zi.

Cancer de sân la bărbați
Cancerul de sân poate să apară și la bărbați. Apare foarte rar la tineri, fiind de obicei diagnosticat după vârsta de 60 ani.
Tratamentul cancerului de sân la bărbați cuprinde tratament chimioterapic, chirurgical, radioterapie și tratament hormonal. Tratamentul chirurgical recomandat este mastectomia radicală, susține dr. Maria Cîrciumaru, medic specialist oncologie-Secția Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.
Semnele din cancerul mamar sunt:
• Apariția unei tumori sub forma unui nodul mamar sau a unei zone de îngroșare diferite ca structură de textura normală a sânului;
• Modificarea formei sau micșorarea sânului;
• Retracția mamelonului;
• Modificări ale tegumentului sânului sub forma unor eroziuni, modificări de culoare sau retracții variate.
Pacientele cu cancer de sân pot prezenta frecvent următoarele simptome:
• Durere localizată la nivelul sânului, pe o porțiune limitată;
• Scurgere mamelonară maronie sau roșiatică, fără alte acuze;
• Jenă dureroasă la nivel axilar.
Sunt mai mulți factori implicați în apariția cancerului de sân: factori hormonali, factori de mediu, stilul de viață. Sunt, totuși, persoane care nu au factori de risc, dar dezvoltă neoplazia mamară, precum și altele care au condiții favorizante multiple, dar nu fac boala. Se apreciază că aproximativ 5–10% din cei cu tumori mamare maligne au mutații genetice moștenite. Cele mai importante gene mutante studiate în cancerul mamar sunt BRCA1 și BRCA2, implicate în cancerul mamar, dar și în cel ovarian.
Factorii de risc pentru cancerul mamar sunt multipli: vârsta avansată: riscul de a face cancer crește cu vârsta; istoric personal de boli ale sânului: dacă ai în antecedente mastoză chistică, displazie mamară, istoric personal de puncții mamare repetate cu diagnostic histologic de carcinom „in situ”, riscul de cancer este mai mare; dacă ai fost diagnosticată cu cancer mamar la unul dintre sâni, ai risc mare de a face cancer și la sânul controlateral; dacă ai istoric familial de cancer mamar, rude de gradul I sau II cu cancer mamar, sfatul genetic devine important și necesar; expunerea la noxe și radiații; obezitatea este un factor risc frecvent asociat cu cancerul, în general; debutul menstruației înainte de vârsta de 12 ani; menopauza târzie; femeile care nu au rămas niciodată gravide au risc mai mare de a face boala; tratament hormonal de substituție în postmenopauză; consumul de alcool șisindrom Klinefelter – asociază ginecomastie și nivele crescute de estrogeni –la bărbați.
„Orice femeie trebuie să înțeleagă că, pe lângă accesul la serviciile medicale, cel mai important aspect al vieții noastre este să ne cunoaștem și să ne controlăm periodic corpul. Femeia trebuie să își palpeze singură sânii, lunar. Dacă apare orice modificare, mergi imediat la medicul tău. Un stil de viață sănătos și controlul comportamentelor de risc îți măresc șansele de a nu deveni pacient oncologic!”, susține dr. Maria Cîrciumaru, medic specialist oncologie-Secția Oncologie a Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu.
Alte reguli utile pentru prevenirea cancerului de sân: limitează consumul de alcool și fumatul; fă mișcare și exerciții fizice zilnic, timp de minimum 30 de minute; limitează folosirea medicamentelor hormonostimulante în postmenopauză; controlează-ți greutatea prin alimentație echilibrată și activități fizice și utilizează în alimentație multe legume, fructe proaspete, semințe, alune și carne albă.
Cancerul de sân în România este pe locul al treilea între cauzele de deces prin cancer, după cancerul pulmonar și cel de colon.
I.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here