Cioroianu îi acuză de neglijenţă pe cei care au făcut dosarele UNESCO ale Ansamblului Brâncuşi

697

Istoricul Adrian Cioroianu, aşteptat vineri la Târgu-Jiu pentru lansarea cărţii sale intitulate “Maria a României”, a fost avizat favorabil, ieri, de comisiile de politică externă ale Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru postul de ambasador, delegat permanent pe lângă UNESCO. Cu această ocazie, Cioroianu a vorbit şi despre insuccesul reputat pentru includerea Ansamblului Brâncuşian de la Târgu-Jiu pe lista UNESCO, acuzându-i de neglijenţă pe cei care s-au ocupat de întocmirea dosarelor în cauză.

Cioroianu, care îşi va lansa cartea la finalul acestei săptămâni în municipiu, la Biblioteca Judeţeană “C.Tell”, a fost avizat, cu 18 voturi pentru şi unul împotrivă, pentru noua funcţie. La audieri, Cioroianu a subliniat că o prioritate a mandatului său pe lângă UNESCO va fi aceea de a continua “toate iniţiativele bune” ale României. Adrian Cioroianu a precizat şi că, în cazul insuccesului includerii centrului istoric al Sibiului şi a lucrărilor lui Constantin Brâncuşi din Târgu-Jiu în lista UNESCO, a fost vorba de maniera “puţin neglijentă” în care au fost alcătuite dosarele. “În privinţa Sibiului şi a lucrărilor lui Brâncuşi, cred că una din cauzele principale ale insuccesului a fost maniera puţin neglijentă de a alcătui dosarele. (…) Nu-l vom putea înscrie pe lista UNESCO pe Brâncuşi ca artist, este de la sine înţeles că acest uriaş creator şi artist este o valoare pe care noi o împărţim cu unul din principalii noştri parteneri – Franţa, dar acele lucrări care sunt la Târgu-Jiu cred că merită să fie împreună, pentru că ele reprezintă un tot. Ar trebui să continue înscrierea lor ca un ansamblu”, a spus el, menţionând că, în cazul centrului istoric al Sibiului, “trebuie lucrat mai bine la dosare, să le facem competitive şi să perseverăm să ne urmărim anumite scopuri”.
poarta sarutuluiEl a mai subliniat şi că prezenţa unor situri româneşti pe lista UNESCO “nu le protejează de la sine, ele creează o responsabilitate crescută pentru statul român”.
De altfel, în urmă cu două luni, primarul municipiului Târgu-Jiu, Florin Cârciumaru, se arăta dezamăgit de neînscrierea Ansamblului “Calea Eroilor” pe lista UNESCO, spunând următoarele: “Dacă dăm timpul înapoi, ne aducem cu toţii aminte că a fost vorba de cel mai devreme anul 2015. Se fac eforturi foarte mari de Ministerul Culturii, Ministerul de Externe, ca anul în care ansamblul de la Târgu-Jiu va intra pe lista UNESCO să fie 2015, dar tot aşa de bine poate să fie şi 2016. Deocamdată această problemă este la nivel guvernamental, cât şi la nivelul preşedinţiei. Este vorba de insistenţele care trebuie să vină din partea Ministerului de Externe, cât şi din partea instituţiei prezidenţiale pe linie diplomatică”.
A.Stoica

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here