Cioloș, luat la rost pentru ”Cumințenia Pământului”

203

Ionuţ Vulpescu, fost ministru al Culturii, i-a transmis premierului o scrisoare deschisă prin care îi cere detalii despre modul în care se face achiziţionarea „Cuminţeniei Pământului”. Acesta acuză că nu există transparenţă, iar preţul de cumpărare este dublu faţă de cel stabilit de expertize.

„Suntem săraci, dar cu această operă e «acum sau niciodată!»- asta spuneaţi. Dacă suntem săraci, domnule Prim-ministru, de ce aţi aprobat, alături de Guvernul pe care îl conduceţi, achiziţionarea ei cu un preţ mai mult decât dublu decât cel stabilit prin două expertize independente înainte de venirea dumneavoastră în fruntea Executivului?”, se întreabă fostul ministru al Culturii în scrisoarea deschisă.

Vulpescu acuză că în procesul de achiziţonare a „Cuminţeniei Pământului” nu a existat transparenţă şi pune câteva întrebări legate de cumpărarea operei lui Constantin Brâncuşi. „Primul, şi cel mai important lucru: care a fost mandatul Comisiei de negociere, condusă de ministrul Culturii? 2. Cine sunt experţii care au stabilit valoarea sculpturii la 11 milioane de euro, după ce expertizele anterioare au indicat o valoare de cel mult cinci milioane de euro? Pe ce s-a bazat această expertiză? 3. Cine a făcut parte din comisia de negociere care a acceptat acest preţ de 11 milioane de euro? 4. Cine l-a autorizat pe ministrul Culturii să accepte preţul de 11 milioane de euro? Aprobarea a fost dată într-o şedinţă de guvern?”.

Guvernul va trebui să dea 11 milioane euro pe sculptura brâncușiană.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here