Cioloş la Comisia Europeană: Ce câştigă şi ce riscă România

275
ciolos-cbFormarea noii Comisii Europene intră pe ultima sută de metri, odată cu reconfirmarea lui Jose Manuel Barroso pentru un nou mandat în fruntea acesteia, în 15-16 septembrie. Deşi nu a fost confirmat oficial, fostul ministru al Agriculturii, Dacian Cioloş, este prima opţiune pentru viitorul comisar al României.
Şansele ca România să impună un comisar european pe portofoliul Agriculturii depind de modul în care diplomaţia românească va trata…

negocierea cu membrii Uniunii, declara, la începutul lunii, preşedintele Traian Băsescu. Cioloş se bucură de sprijinul Franţei şi Italiei, precum şi al ţărilor ce susţin aceeaşi viziune ca şi România asupra politicii agricole a UE, potrivit ministrului de Externe, Cristian Diaconescu.

“Este o candidatură solidă, care a fost bine susţinută încă din momentul demarării discuţiilor referitoare la propunerea României pentru un comisar european”, a declarat pentru Business Standard eurodeputatul PDL Cristian Preda.
Profilul lui Cioloş este compatibil cu exigenţele unei funcţii de comisar european datorită pregătirii sale în acest domeniu, a subliniat reprezentatul PDL. Ministru al Agriculturii în guvernul Tăriceanu, Dacian Cioloş este expert în mecanismele europene de profil. În 2002 a făcut parte din delegaţia Comisiei Europene la Bucureşti, ca expert SAPARD, iar în 2005 a devenit consilier al ministrului, reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European. De numele lui Cioloş se leagă şi protejarea mărcilor de produse tradiţionale româneşti (salamul de Sibiu), prin alinierea la normele europene de înregistrare a specialităţilor tradiţionale. Potrivit fostului consilier prezidenţial Dan Petre, cercetător în cadrul Institutului Diplomatic Român, punctele forte ale lui Cioloş sunt experienţa profesională şi faptul că este un bun cunoscător al mecanismelor europene în domeniul agriculturii.
C.R.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here