Cioloş informat: Jilţ Nord, un caz de expropriere abuzivă

278

Greenpeace România a transmis, la începutul acestei săptămâni, o scrisoare către premierul Dacian Cioloş în care solicită respingerea Hotărârii de Guvern privind exproprierile pentru extinderea carierelor de lignit din județul Gorj. În cuprinsul scrisorii se preciza că, în acest moment, Complexul Energetic Oltenia așteaptă o hotărâre de guvern care să aprobe culoarele de expropriere și sumele pentru despăgubirea familiilor ce urmează a fi expropriate, hotărâre ce se află în curs de aprobare. Organizația avertizează că intrarea în vigoare a acestei HG ar aduce o serie de neajunsuri majore de ordin social, de mediu și economic.

,,O parte a locuitorilor din zonă nu vor să fie expropriați, însă prin declararea statutului de lucrare de utilitate publică, aceștia vor fi expropriați forțat. Statutul de cauză de utilitate publică nu trebuie instituit pentru a ocoli un proces just de negociere, ci doar în situații complet justificate, aici nefiind cazul”, se arată în comunicatul ONG-ului de mediu. Greenpeace consideră, de asemenea, că mineritul energetic nu își mai are locul în rândul cauzelor de utilitate publică, în secolul XXI. ,,În Cehia, de exemplu, țară care își obține energia în cea mai mare parte din cărbune, exproprierile sunt interzise prin lege iar companiile sunt obligate să negocieze echitabil cu proprietarii de terenuri și imobile pentru preluarea proprietăților”, se mai arată în comunicat.
În cuprinsul documentului se avertizează, de asemenea, că se vor defrișa păduri pentru extragerea cărbunelui din Gorj.
,,Hotărârea de guvern contestată de Greenpeace va permite daune iremediabile pentru mediu. Sutele de hectare propuse pentru expropriere includ și suprafețe împădurite, a căror distrugere va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului. În plus, defrișările provocate vor avea ca scop extracția de cărbune, combustibilul cu cel mai mare aport la efectul de seră, responsabil pentru schimbările climatice. Astfel, prejudiciul adus mediului este unul dublu”, se mai subliniază în scrisoarea care atrage atenţia premierului către cazul înregistrat la Jilţ Nord astfel: ,,în cazul carierei Jilț Nord, Complexul Energetic Oltenia va primi un ajutor de peste 3,3 milioane de euro, de la bugetul de stat, pentru plata compensațiilor către localnicii expropriați. Nota de fundamentare aferentă hotărârii ignoră impactul asupra mediului concurențial, nu menționează ajutorul de stat, iar în privința necesității avizării de către Consiliul Concurenței, documentul concluzionează că <<Proiectul de hotărâre nu se referă la acest domeniu>>”.
Greenpeace consideră astfel drept inadmisibilă ignorarea acestor efecte ca şi sprijinul financiar oferit de către stat unei companii care contravine normelor europene privind concurența. ,,Ceea ce va duce la deschiderea unei proceduri de infringement din partea Comisiei Europene”, mai avertizează cei de la Greenpeace.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here