Cioban de 76 de ani, condamnat la închisoare pentru omor!

1823

Verdict final al Curții de Apel Craiova într-un dosar ce îl vizează pe un gorjean din Novaci, acuzat că a comis o crimă în primăvara anului trecut.

Nicolae Martescu, în vârstă de 76 de ani, și-a aflat ieri verdictul final, unul care îl va ține cel mai probabil în spatele gratiilor până la sfârșitul vieții. Bărbatul a primit în primăvara aceasta o condamnare de 14 ani de închisoare, la Tribunalul Gorj, sentință pe care a contestat-o, în speranța unei pedepse mai blânde.
Ieri, magistrații au dat decizia definitivă care îl va ține pe acesta mulți ani în spatele gratiilor. „Respinge apelul declarat de apelantul– inculpat Martescu Nicolae, în prezent deținut în Penitenciarul Craiova, împotriva sentinţei penale nr. 68/2023 pronunţate de Tribunalul Gorj, ca nefondat. În baza art. 422 C.p.p., deduce în continuare durata măsurii arestului preventiv aplicată apelantului de la data de 09 mai 2023 la zi. În baza art. 422 C.p.p. rap. la art. 275 alin. 2 C.p.p., obligă apelantul– inculpat la plata sumei de 200 lei, cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Definitivă”, a decis instanța din Bănie. Crima pe care acesta a comis-o și pentru care acum plătește cu libertatea s-a produs în casa sa. Victima este un alt cioban, venit la Novaci de câțiva ani și care, în timp, s-a împrietenit cu cel care avea să îi ia viața. Cei doi stăteau deseori la „un pahar de vorbă”, crima având loc pe fondul consumului de alcool. Ancheta a scos la iveală că agresorul a încercat să îl scoată forțat din casa sa pe cel care a decedat. Conflictul iscat s-a finalizat tragic. Cel împins a căzut pe scările de acces în locuință, iar apoi a fost lovit cu o bâtă de cioban și o sapă până când ambele s-au rupt. „Victima, urmare a consumului de alcool şi rostogolirii peste treptele de la scară, era căzută pe suprafaţa betonată din faţa scării de acces şi prezenta leziuni la nivelul capului şi feţei, neexistând pericolul să se ridice pentru a continua conflictul, inculpatul a lovit-o cu o bâtă din lemn peste cap şi corp, până aceasta s-a rupt în două bucăţi neuniforme, obiecte contondente ce au fost descoperite cu ocazia cercetării efectuate la faţa locului, rezemate de balustrada metalică a scării de acces în locuinţă. Apoi, a lovit-o cu o unealtă agricolă-sapă în zona capului, cu partea metalică, până aceasta s-a desprins din coadă, continuând apoi să o lovească peste corp, aplicându-i mai multe lovituri până a observat că victima nu mai mişcă. Inculpatul a părăsit curtea locuinţei proprii, deplasându-se în direcţia locuinţei familiei sale, sesizând săvârşirea infracţiunii de omor. La faţa locului s-a prezentat un echipaj de ambulanţă care a constatat decesul victimei, aspecte menţionate şi în fişa de urgenţă prespitalicească întocmită la finalul intervenţiei. La cercetarea la faţa locului, în faţa scării de acces în imobil a fost identificat un cadavru poziţionat cu picioarele către scările de acces în locuinţă, având mâinile deasupra capului şi picioarele încrucişate. Cadavrul era îmbrăcat cu pulovăr de culoare negru-crem, tricou negru cu dungi albe, blugi de culoare albastru, curea de culoare negru, indispensabili de culoare negru, cizme de culoare albastru, având asupra sa o borsetă de umăr culoare negru poziţionată pe partea dreaptă, confecţionată din material textil”, se arată în motivarea instanței gorjene, sentința de condamnare dată la Târgu Jiu devenind acum definitivă.
Gelu Ionescu