Cinstirea Eroilor Moșneni Colibășeni din Primul și cel de-al Doilea Război Mondial

530
SAMSUNG CAMERA PICTURES

În data de 19 august 2017, a fost ridicată  troița și două plăci memoriale de către Obștea Moșnenilor Colibășeni din satul Colibași, comuna Scoarța, județul Gorj, cu aprobarea adunării generale a moșnenilor colibășeni din data de 8 aprilie 2017, în cinstea strămoșilor acestora în munții Turcinuri din comuna Mălaia, județul Vâlcea.

Troița a fost executată de călugări în atelierele Sfintei Mănăstiri Cozia, din lemn de stejar, iar de o parte și de alta a troiței s-au montat 2 plăci din granit în care sunt scrise cu litere de aur, numele strămoșilor moșnenilor și a următoarelor persoane care au luptat pentru redobândirea obștei după anul 2000, acțiunea încheindu-se in decembrie 2009, după cum urmează:

-Avocat Bogdan Ioan Tudor Todoran

-Ing. Dumitru Misăilescu Panu – decedat în anul 2012

Comitetul AD-HOC

-Ganea Constantin – președinte

-Alexoiu Paraschiva – vicepreședinte

-Marcea Grigore – secretar – decedat în anul 2014

Pe cealaltă placă sunt scrise 24 de nume ale eroilor moșneni colibășeni care și-au jertfit viața pentru apărarea pământului strămoșesc în Primul și cel de-al Doilea Război Mondial.

Locul în munte unde a fost montată troița și cele 2 plăci de granit a fost betonat, îngrădit cu pridvor de lemn, a fost montată o masă și 2 băncuțe și peste toate acestea a fost construit un acoperiș, ca persoanele care ajung acolo în drumeție, la cota peste 1400 m în munți, să poată să facă un popas pentru reculegere, odihnă, să se adăpostească de vremea rea etc. Ceremonia de sfințire a troiței și a plăcilor memoriale a avut loc sâmbătă în prezența conducerii obștei: Neicuși Constantin – președinte, Alexoiu Paraschiva – vicepreședinte, Marcea Ion – secretar, Ganea Mircea și Ganea Constantin – membrii, la împlinirea a 11 ani de la începerea demersurilor de recuperare a obștei de către comitetul ad-hoc și cele 2 persoane enumerate mai sus.

Un rol hotărâtor în câștigarea obștei l-a avut domnul avocat Bogdan Ioan Tudor Todoran, care este în continuare avocatul obștei și îi mulțumim și pe această cale, iar în prezent este și Președintele Federației Proprietarilor de Păduri și Pășuni din România ” NOSTRA SILVA”. La acest  eveniment au participat peste 40 de moșneni, arendașii golului alpin și părintele paroh  Rotaru Terente Cristinel, care a oficiat slujba de sfințire, începând cu orele 13.00.

Întreaga lucrare a fost efectuată pe costurile Obștei Moșnenilor Colibășeni, lucrare care va dăinui peste timp și a fost executată de o firmă din Târgu-Cărbunești cu sprijinul nemijlocit acordat de cenzorul obștei, domnul Gărăiacu Constantin.

După oficierea slujbei de sfințire a monumentului a luat cuvântul președintele obștei, domnul Neicusi Constantin al cărui efort este de apreciat, care a spus cum s-au desfășurat lucrările pe parcursul mai multor zile  și a mulțumit lui Dumnezeu pentru vremea frumoasă din acele zile și moșnenilor prezenți la acest înălțător eveniment închinat înaintașilor noștri.

Tot cu această ocazie s-a făcut și un parastas de pomenire în memoria celor decedați. La finalul evenimentului a avut loc o masă câmpenească cu produse tradiționale zonei montane, la iarba verde într-un cadru mirific al  munților Turcinuri, masă asigurată prin grija celor 2 arendași ai golului alpin, domnul Valentin Băiesu și Vasile Turbăceanu.

Transportul moșnenilor s-a efectuat gratuit cu autocarul, suma fiind achitată de obște până la Întorsura Vidruței, jud. Vâlcea, pe DN 67A Voineasa – Obârșia Lotrului, iar atât urcarea,  cât și coborârea din munte  s-a făcut cu mașini 4×4, drumul fiind foarte accidentat, mașini ale obștei, moșnenilor și arendașilor.

Pe timpul deplasării s-a efectuat un popas de cca 30 de minute pentru vizitarea Mănăstiri Cozia de către moșneni.

Recunoștință eternă strămoșilor noștri moșneni colibășeni și cinste celor care au continuat lupta pentru redobândirea obștei și au ridicat această troiță și plăcile în memoria acestora, iar noi urmașii lor să luptăm în continuare pentru existența obștei și dăinuirea acesteia peste timp, deoarece sunt mulți care au râvnit și râvnesc în continuare la ea, dovadă fiind procesele care au fost și încă sunt pe rolul instanțelor judecătorești.
Ion Marcea

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here