Cine sunt șefii din CEO a căror schimbare a cerut-o ministrul Energiei! 2.400 de tone de piatră pentru drumurile din Cariera Jilț Sud, ,,evaporate”!

5225

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a cerut, luni, mai multe demisii, după ce a anunțat că a fost finalizat raportul Corpului de Control privind accidentul mortal de la cariera Jilț Sud. În afară de încetarea mandatelor lui Daniel Burlan și Marius Negru din Directoratul companiei energetice, ministrul Energiei a solicitat eliberarea din funcție a coordonatorului de protecția muncii, a directorului responsabil de achiziții, a celor care au întocmit caietele de sarcini pentru transportul de persoane și de marfă în cariere și pentru asigurarea infrastructurii drumurilor tehnologice din cadrul exploatărilor miniere.

Ministrul Energiei a solicitat, luni dimineața, Consiliului de Supraveghere al CE Oltenia să înceteze mandatul lui Daniel Burlan și cel al lui Marius Negru și Directoratul companiei energetice. Virgil Popescu a anunțat că se vor efectua verificări la procedurile de achiziție pentru contractele care au fost atribuite în vederea asigurării transportului de persoane și de marfă în carierele CEO, precum și la cele care au vizat amenajarea drumurilor de acces spre utilajele de extractive a lignitului. „Vom continua extinderea controlului privind toate achizițiile de la complex care se duc spre carierele de cărbune. Am solicitat schimbarea directorului responsabil de achiziții precum și celor care au întocmit acele caiete de sarcini. Am solicitat eliberarea celor responsabili de reabilitarea drumurilor de acces în carieră. Este clar că activitatea de protecție a muncii a existat poate doar formal. Am solicitat prin raport eliberarea din funcție a coordonatorului de protecția muncii”, a mai adăugat Popescu.
Practic, va fi schimbat din funcție Dumitru Mocioi, directorul Direcției Comerciale, numit în această poziție în urmă cu trei luni, cel care avea ca și responsabilități organizarea, desfășurarea și monitorizarea achiziţiilor publice cu respectarea prevederilor legale și a reglementărilor interne. Vizat de schimbare este și Dorin Popescu, șeful Departamentului Prevenire, Protecţie şi Securitate în Muncă, cel care coordona activitatea de informare, implementare şi verificare a modului de respectare a legislaţiei de securitate şi sănătate a muncii în vigoare, în scopul prevenirii accidentelor de muncă şi a îmbolnăvirilor profesionale şi diminuării efectelor factorilor de risc de accidentare si activitatea de acordare a primului ajutor, a asistenţei medicale de urgenţă şi de medicina muncii, în cadrul CEO. Trebuie spus că, înainte de a ocupa funcția de director al Direcției Comerciale, Dumitru Mocioi a fost șef Departament comercial și șef Serviciul achiziții. La data de 8 aprilie 2022, CE Oltenia a finalizat procedura privind achiziționarea de piatra de carieră şi concasată, sort 40 – 63 mm, necesară pentru asigurarea infrastructurii drumurilor tehnologice în carierele de lignit, aliniamente de benzi transportoare, precum şi pentru amenajarea platformelor de revizie la utilajele de mare capacitate, iar valoarea contractului a fost de peste 760.000 de lei.
La Cariera Jilț Sud, firma câștigătoare, Anto Lara Construct SRL din Baia de Aramă, a adus 2.450 de tone de piatră, potrivit declarațiilor reprezentantului societății citat de presa locală, numai că cele aproximativ 100 de camioane cu piatră nu se regăsesc nici în depozitul carierei și nici pe drumurile și căile de acces din interiorul acesteia. Tot anul trecut, firma Uzina Rominex SRL București, cea care deține mașina implicată în accidentul în care trei mineri și-au pierdut viața, iar alți zece au fost răniți, a încheiat patru contracte cu CEO pentru închirierea de autovehicule de transport industrial și de marfă, pentru UMC Jilț, care însumează 4 milioane de lei. Ministrul Energiei a precizat că „responsabilitățile în cazul tragicului accident sunt în curs de verificare de organele de cercetare penală”, și „noi facem o cercetare administrativă, nu penală”.
Claudiu Matei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here