Cine a câștigat trofeul Festivalului „Maria Lătărețu”

921

În semn de omagiu adus Mariei Lătărețu, anual, la Târgu-Jiu, se organizează Festivalul-concurs ce îi poartă numele marii artiste. Anul acesta, Festivalul-concurs al cântecului popular românesc „Maria Lătărețu”, ajuns la ediția XXVI-a, s-a desfășurat în perioada 4-7 noiembrie 2019.
Festivalul s-a adresat soliștilor vocali și soliștilor instrumentali cu vârste cuprinse între 16 și 35 de ani, care au prezentat în cadrul concursului două piese: doină, baladă, cântec doinit sau cântec epic – fără acompaniament și o melodie ritmată – cu acompaniament orchestral asigurat de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”.
Marele premiu și trofeul Festivalului, în valoare de 5.000 de lei, oferit de Consiliul Județean Gorj, prin Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, a ajuns la Mario-Gabriel Treteag, din județul Suceava.

Premiile acordate
La secțiunea soliști instrumentiști, premiul 1, în valoare de 4.000 de lei, oferit de Liga Culturală „Fiii Gorjului” din București, a fost acordat Georgianei Liliana Dulcu (caval), din județul Gorj. Premiul al II-lea, în valoare de 3.000 de lei, oferit de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, a ajuns la hunedoreanul Valentin-Nicolae Diniș (taragot).
Gorjeanul Lucian-FlorinGheorghe a primit premiul al III-lea (vioară), în valoare de 2.000 lei, oferit de Școala Populară de Artă Târgu-Jiu.
Două mențiuni, în valoare de 1.000 de lei fiecare, au fost oferite de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, tinerelor Ana-Maria Dumitrache (nai) din Argeș și Petronela-Mariana Bîrsilă (nai) din Mehedinți.
La secțiunea soliști vocali, premiul I, în valoare de 4.000 de lei, oferit de CJCPCT Gorj, a fost ridicat de Cătălina Rotaru din Suceava. Premiul al II-lea, în valoare de 3.000 de lei, oferit de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, a fost dat Dianei-Maria Crețu din Sibiu și Iulianei-Elena Călin din Argeș.
Premiul al treilea, în valoare de 2.000 de lei, oferit de Școala Populară de Artă Târgu-Jiu, s-a împărțit la egalitate între Mădălina-Maria Mureșan din Mureș și Alexandra-Yasmine Polacek din Gorj.
Două mențiuni în valoare de 1.000 de lei fiecare, oferite de Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, s-au împărțit ex aequo (la egalitate) între Mihai Dolhascanu din Iași, Larisa-Daniela Cârlugea din Gorj, Cristina-Nicoleta Chichiriță din Suceava și Cosmin-Vasile Cotârlă din Mureș.
Premiul special al urmașilor din familia Maria Lătărețu, oferit de Ioana Lătărețu, a fost obținut de Lorena-Cosmina Raicu din Gorj.
Premiul Radio România Regional a fost acordat concurentei Cătălina Rotaru din Suceava.
Premiul „Acasă la Brâncuși”, oferit de Asociația „Acasă la Brâncuși”, a fost obținut de Serafima Tuliuliuc din Ucraina.
Președintele juriului din acest an a fost Elise Stan, cunoscuta realizatoare de emisiuni TV.
De asemenea, în cadrul Galei de Premiere din seara zilei de 7 noiembrie s-au oferit 26 de trofee de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj.
M.P.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here