Cinci poduri noi peste Jilț. Când vor fi gata

579

Cinci poduri care asigură accesul localnicilor din comuna Negomir la DN 674B peste pârâul Jilț vor fi recepționate în acest an. Primele două vor fi gata până la sfârșitul lunii iulie, anunță primarul Tudor Oiță. „Nu puteam începe lucrările la toate odată, pentru că blocam totul. După ce se vor termina primele două, vom demara lucrările la alte două poduri”, mai explică primarul comunei Negomir.

Podurile ce se vor construi în satele Negomir, Ursoaia, Artanu (două) și Nucetu vor fi gata până la sfârșitul anului. Investiția de peste 2,6 milioane lei este asigurată din fonduri guvernamentale, prin Programul Național de Dezvoltare Locală 2.

Poduri distruse de apele Jilțului
Două poduri metalice au fost distruse în primăvara anului 2018 de apele umflate ale pârâului Jilț. Deși au fost reabilitate, primarul Tudor Oiță a obținut bani de la Guvern pentru noi poduri. „Am fost la Ministerul Dezvoltării pentru fonduri. Având în vedere că suntem într-o zonă minieră, de-a lungul timpului, podurile au fost făcute pe niște cadre metalice puse de pe un mal pe altul.
Au ruginit și fiind puse direct pe pământ, apa a erodat și am avut probleme. Podul de la Artanu – Valea Casei, la care am pus vineri grinzile pe el, s-a lăsat și nu se putea trece cu mașini de tonaj mare. Nu mai sunt mașini de tonaj mic, rabe de 16 tone, acum oamenii își iau și pentru centrale cărbune, vin cu truckere din astea cu tonaj mare. Toate cele cinci poduri vor fi pe grinzi de beton. Dacă apa Jilțului va veni mare, nu vor mai fi probleme, iar oamenii vor putea ajunge la gospodării”, ne-a declarat primarul Tudor Oiță.

Primele poduri, aproape finalizate
Constructorii au întâmpinat însă și dificultăți. „Au fost multe ploi în această primăvară-vară și ne-au îngreunat lucrările. Au fost cofraje făcute, a venit apa și le-a luat, am avut probleme și cu străzile laterale, unde s-au construit podurile, cel puțin la una foarte greu a găsit constructorul de la Slatina o macara ca să le caleze, să pună acele grinzi, drumul având doar patru metri”, mai spune Oiță.
Primarul a dat asigurări că toate cele cinci poduri vor fi gata în 2019. „Cele cinci poduri vor fi gata până la sfârșitul anului. Săptămâna trecută s-au montat grinzile la primele două poduri – Bibănița și Valea Casei, iar lucrările se vor termina în două săptămâni. Urmează să înceapă lucrările de construcție și la celelalte trei poduri: Valea Artanului, Ursoaia – Slăvei și Negomir. Nu puteam începe lucrările la toate odată, riscam să blocăm totul”, mai spune primarul Oiță.

Noi lucrări
Tot pe fonduri guvernamentale, PNDL2, Primăria Negomir lucrează la sistemul de alimentare cu apă și canalizare în șapte sate: Artanu, Orzu, Paltinu, Valea Racilor, Nucetu, Condeiești și Raci. „Este un proiect în care este inclusă și partea de branșamente și racorduri la proprietari. Lucrările au fost finalizate în proporție de 90% pe drumul județean, vorbim de toată rețeaua de canalizare și apă, cu branșamente și racorduri cu tot. S-au mai finalizat lucrările în satele Nucetu și Raci și se lucrează acum în satele Orzu, Artanu și Paltinu. Sperăm să le finalizăm cât mai curând, depindem și de vreme, dar și de Ministerul Dezvoltării, pentru că anul acesta avem alocată o anumită sumă de bani. Lucrările au mers foarte bine, constructorul s-a mobilizat și suntem cu ele undeva la 70%. S-au făcut și cele două foraje, se lucrează la stația de epurare, dar și la gospodăria de apă”, a conchis primarul Tudor Oiță.
I.IRINOIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here