Cinci noi focare de pestă porcină africană la Crușeț, Hurezani și Roșia de Amaradia

2671

Sfârșitul săptămânii trecute nu a venit cu cifre prea îmbucurătoare privind focarele active de pestă porcină africană, de la nivelul județului Gorj. Conducerea Direcției Sanitare-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj anunță faptul că buletinele de analize ieșite, zilele trecute, confirmă încă cinci cazuri noi de pestă, în mai multe localități din județul nostru.

Pesta porcină continuă să fie prezentă în județul nostru! După ce în urmă cu mai bine de două săptămâni, un focar a fost depistat la Scoarța, la circa o săptămână distanță alte focare s-au confirmat la Stoina și Căpreni, iată că acum această boală se întinde din nou pe teritoriul județului nostru. ,,După focarele de la Stoina și Căpreni, mai avem cazuri confirmate la Hurezani, Crușeț și Roșia de Amaradia. Nu este vorba de ferme sau altceva, ci doar de animale aflate în gospodăriile unor cetățeni. Am procedat la eliminarea porcinelor și luarea măsurilor specifice. Este de precizat faptul că mai avem câteva suspiciuni, probele de analize în acest sens fiind în lucru la laboratorul de la Craiova”, a declarat Sorin Ștefănescu, directorul executiv al DSVSA Gorj.

529 de focare, active în țară
Potrivit ultimului raport al ANSVSA, în România, la data de 23 octombrie 2020, erau 529 de focare PPA, dintre care nouă focare în exploatații comerciale și cinci focare în exploatații comerciale de tip A. În intervalul 15-21 octombrie 2020 au fost înregistrate 24 focare noi de pestă porcină africană: județul Alba – un focar PPA; județul Brăila – un focar PPA; județul Buzău – un focar PPA; județul Cluj – două focare PPA; județul Dâmbovița – două focare PPA; județul Dolj – două focare PPA; județul Gorj – cinci focare PPA; județul Ilfov – un focar PPA; județul Ialomița – două focare PPA; județul Iași – un focar PPA; județul Maramureș – un focar PPA; județul Mureș – un focar PPA; județul Olt – un focar PPA; județul Teleorman – două focare PPA; județul Vaslui – un focar PPA. ANSVSA solicită sprijinul cetățenilor pentru respectarea următoarelor măsuri: pentru această boală nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate; nu intraţi în adăposturile unde creşteţi porcii cu încălţămintea şi hainele cu care aţi umblat pe stradă, în pădure sau în zonele agricole învecinate cu mediul silvatic; evitați să intrați timp de 48 de ore în adăposturile destinate creșterii porcilor, după ce ați desfășurat activități specifice vânătorii; este recomandat ca pentru dezinfecţia la intrarea în adăpost, să puneţi o tăviţă cu burete sau paie îmbibate cu o soluţie slabă de sodă caustică sau cu un biocid recomandat de un medic veterinar; creşteţi porcii doar în spaţii închise, fără posibilitatea de a veni în contact cu porci din alte exploatații, cu porci mistreţi sau cu proprietari care deţin porci domestici; nu hrăniţi animalele cu resturi alimentare/lături/spălătură provenite de la carnea de porc gătită în familie; dacă există vânători în famile care aduc carne de mistreţ, sub nicio formă nu daţi porcilor apa provenită de la spălarea cărnii sau resturi de carne; nu cumpăraţi purcei din locuri necunoscute, fără a fi identificaţi (cu crotalie) şi fără certificat sanitar veterinar de sănătate eliberat de medicul veterinar de liberă practică împuternicit; vânătorii şi responsabilii fondurilor de vânătoare trebuie să anunţe DSVSA judeţene despre orice situaţie în care au depistat porci mistreţi morţi, ori cu comportament modificat şi să transmită probele pentru diagnosticul de laborator.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here