Cinci incendii de vegetaţie uscată, în doar trei zile

333

A început „sezonul” incendiilor de vegetaţie uscată. În doar trei zile, pompierii gorjeni au intervenit pentru stingerea a cinci astfel de incendii.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Gorj, patru dintre incendii au izbucnit pe raza judeţului nostru iar unul pe raza judeţului Mehedinţi. „În perioada 20 – 22 martie 2015, efective din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă al judeţului Gorj au fost solicitate şi au intervenit pentru stingerea a unui număr de cinci incendii de vegetaţie uscată. Evenimentele au avut loc în municipiul Motru (1), comuna Cătunele (3) şi comuna Broşteni, judeţul Mehedinţi (1). Toate incendiile au avut ca şi cauză probabilă de izbucnire <<flacără – foc în aer liber>>”, a declarat Mihai Avramescu, purtătorul de cuvânt al ISU Gorj, precizând că în urma celor cinci incendii au fost afectate circa 13 hectare de teren aparţinând cetăţenilor. În acest context, pompierii reamintesc cetăţenilor că activitatea de igienizare prin ardere a miriştilor, resturilor vegetale, a gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face numai în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite. Aceste activităţi se desfăşoară cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii. De asemenea,  incendierea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi miriştilor se execută numai pe baza permisului de lucru cu foc (eliberat de primării), după ce a fost informat în prealabil serviciul voluntar sau privat pentru situaţii de urgenţă şi dacă există acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului.

Amenzi de până la 2.500 de lei
Pompierii le mai reamintesc cetăţenilor că neluarea tuturor măsurilor pentru stingerea jarului rezultat în urma arderilor miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 la 500 de lei, iar cei care folosesc maşini şi utilaje agricole fără dispozitive ori site parascântei riscă amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. De asemenea, arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi resturilor vegetale fără obţinerea permisului de lucru cu foc, neluarea tuturor măsurilor pe timpul arderii pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi şi neamenajarea corespunzătoare a locurilor unde se utilizează focul deschis în condiţii şi la distanţe ce favorizează propagarea focului se sancţionează cu amenzi cuprinse între 1.000 şi 2.500 lei.
R.L.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here