Cinci feluri de îngrijire pentru păr în sezonul rece

2403

Tu îți iubești părul? E o întrebare pe care probabil că nu ți-o pui foarte des, chiar dacă zilnic îl aranjezi și îl privești în oglindă, iar produsele precum șamponul, masca sau balsamul nu îți lipsesc din rutina săptămânală de îngrijire. A-l iubi nu înseamnă însă doar să te mândrești cu el când primești laude pentru cât de bine-ți stă, ci și să îl îngrijești cu atenție, așa cum ai avea grijă de o ființă care îți este dragă. Primul lucru de care trebuie să ții cont în sezonul rece este faptul că temperaturile scăzute și precipitațiile pot avea efecte neplăcute asupra podoabei tale capilare. Astfel, te poți confrunta cu un păr uscat, vârfuri deteriorate și lipsa strălucirii, care pot fi totuși ușor controlate atât timp cât știi ce produse să folosești și ce trucuri să aplici.

Hidratează-ți părul pentru a împiedica degradarea
Din cauza vremii reci, părul devine de obicei mai fragil și mai uscat, iar asta îl face să se degradeze și să se rupă foarte ușor. În plus, organismul tău experimentează în fiecare zi schimbări de temperatură – ieși din căldura casei în frigul de-afară, apoi intri în birou sau te întorci din nou în locuință – iar acest lucru accentuează tendința de fragilitate și degradare. Spală-te cu un șampon blând și completează-l cu un balsam care să contribuie la hidratarea și întărirea firului. E momentul perfect pentru măști, fie că le achiziționezi din comerț sau ți le prepari singură acasă. Fă-ți timp măcar o dată pe săptămână pentru aplicarea măștilor. Poți folosi o mască preparată din ulei de ricin, miere și ou sau una cu ulei de măsline. Nuca de cocos e, de asemenea, un ingredient perfect, iar pentru un plus de vitalitate ai posibilitatea să cumperi din farmacii fiole cu vitamine, pe care să le amesteci în mască.

Tratează părul cu multă grijă și delicatețe
Evită să ieși din casă imediat ce te-ai spălat pe cap, deoarece părul poate îngheța de la temperaturile scăzute, existând ulterior un risc mult mai mare de rupere. Nu te spăla pe cap cu apă fierbinte, ci călduță, pentru că în mod contrar te vei trezi cu un păr mult mai uscat ca în timpul verii. Încearcă să nu te speli mai des de două-trei ori pe săptămână și renunță la șampoanele purificatoare, care sunt ceva mai dure. Alege un șampon blând și hidratant, care să conțină uleiuri naturale. Ai grijă și la pieptănat: alege o perie care nu rupe părul sau un pieptene cu dinți mari și nu te apuca să te aranjezi cât timp nu te-ai uscat pe cap. Nu uita de spray-urile cu protecție termică și produsele de tip leave-in, ce oferă părului protecție și strălucire, în special dacă folosești plăci de păr, perii rotative sau ondulatoare.

Alege cu grijă coafurile și procedurile la care-ți supui părul
În sezonul rece e recomandat să stai departe de tratamentele chimice foarte puternice, care îți pot afecta serios textura și rezistența părului. Renunță pentru o vreme la decolorare, permanent și întinderea chimică de la salon. Încearcă în schimb șuvițe sau tehnica balayage. Optează pentru coafuri care să împiedice degradarea vârfurilor – poți împleti părul sau îl poți strânge într-un coc. În 2018 s-au purtat și se poartă astfel de look-uri. Tunde-ți vârfurile cât mai des, astfel încât să le păstrezi sănătoase și să eviți despicarea.

Acoperă-ți capul atunci când e frig
Pentru a evita problemele cauzate de variațiile de temperatură, folosește căciuli sau pălării atunci când ieși din casă. Acestea îți vor proteja atât scalpul, cât și firul de păr. Cumpără-ți accesorii care să aibă căptușeala din mătase sau din satin, pentru că acestea sunt materiale delicate. Stai departe de căciuli prea fixe sau prea mici, care te strâng și aplică presiune în diverse zone ale capului.

Asigură-te că ai o alimentație potrivită și un stil de viață sănătos
Frumusețea părului nu vine doar de la șampon, măști și balsam, ci și de la sănătatea întregului organism. Urmează câteva reguli simple pentru a te asigura că ești în formă și strălucești din cap până-n picioare: hidratează-te zilnic, pentru că apa e vitală organismului, iar lipsa ei se va simți și se va vedea cu siguranță. Mănâncă multe fructe și legume, care să îți asigure necesarul de vitamine și minerale. Încearcă să dormi opt ore pe noapte și, foarte important, înlătură pe cât posibil stresul din viața ta. Poate nu știai, dar atunci când ești supărată și stresată, părul care cade în exces e un bun indicator al faptului că organismul tău simte nevoia de relaxare.
Alexandra Cruceru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here