Cinci bovine au murit răpuse de Boala limbii albastre

643

La peste două săptămâni de la depistarea Bolii limbii albastre printre efectivele de animale din judeţul Gorj, s-au înregistrat deja cinci decese provocate de această boală, în patru localităţi: Roşia de Amaradia, Logreşti, satul Rugi din comuna Turcineşti şi la Bumbeşti-Piţic.

Până ieri, în Gorj au fost înregistrate cinci decese în rândul unor bovine, două din Roşia de Amaradia şi câte una din localităţile Turcineşti, Bumbeşti-Piţic şi Logreşti. Cele de la Roşia de Amaradia au survenit în urmă cu aproximativ o săptămână, iar celelalte la finele săptămânii trecute. “Ştiam de la debutul bolii că există un risc de 80% ca animalele depistate cu Boala limbii albastre să moară. Totuşi, putem spune că 90% din animalele din Gorj care au fost declarate cu această boală, sunt salvate datorită implicării proprietarilor şi a medicilor veterinari care au intervenit cu medicamentaţia potrivită. Bovina moartă la Bumbeşti-Piţic a decedat într-un timp relativ scurt de la debutul bolii, adică în 24 de ore, deoarece a fost muşcată de ţânţarii purtători ai bolii, pe o suprafaţă mare din corp, astfel că evoluţia a fost una dramatică. Animalul din satul Rugi a murit deoarece nu s-a intervenit cu medicamentaţia potrivită, proprietarul tratându-l iniţial în mod necorespunzător şi apelând la medicii veterinari abia în faza finală când nu s-a mai putut face nimic. Mai avem situaţii alarmante în comunele Licurici şi Hurezani, dar sperăm ca animalele de acolo care se află sub tratament să nu moară”, a declarat Ion Iliuţă, şeful Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Gorj.
În jumătate din judeţul nostru este în prezent depistată Boala limbii albastre, care afectează trei specii de animale, ovine, bovine şi caprine, şi este transmisă de la animalul bolnav la cel sănătos prin înţepătura de ţânţar. “La animalele bolnave se pot observa edemul submandibular, leziunile ulcerative la nivel bucal şi podal, salivaţie excesivă cu aspect spumos, precum şi aspectul cianotic al limbii care a dat şi denumirea bolii. Cetăţenii nu trebuie să intre în panică, multe dintre animalele depistate au trecut deja prin boală, deci sunt ca şi salvate deoarece s-a intervenit la timp, însă această criză naţională va afecta comerţul de carne. Până acum, din Gorj plecau spre export vreo 30.000 de ovine. La nivel de judeţ, avem circa 52.000 de bovine, 160.000 de ovine şi 40.000 de caprine”, a mai spus directorul DSVSA Gorj.
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here