Chiulul de la şcoală a sărăcit 1.300 de familii

326

bac (1)În urmă cu câteva zile, Agenţia Judeţeană pentru Prestaţii Sociale (AJPS) Gorj a primit de la Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) o situaţie cu absenţele nemotivate ale copiilor de vârstă şcolară care fac parte din familiile beneficiare de alocaţie pentru susţinerea familiei.

La nivelul judeţului Gorj sunt înregistrate un număr de 9.127 familii beneficiare ale acestui tip de alocaţie.

Familiile care au în întreţinere copii de vârstă şcolară şi care beneficiază de alocaţie pentru susţinerea familiei pot pierde acest drept din cauza absenţelor şcolare nemotivate ale copiilor, măsura fiind prevăzută in normele metodologice de aplicare a Legii nr. 277/2010. „Aproximativ 1.300 de familii din judeţul Gorj nu vor mai primi timp de trei luni alocaţia de susţinere a familiei, sau o vor primi diminuată, din cauza absenţelor acumulate la şcoală, de către copii. Un număr de aproximativ 700 familii vor primi alocaţia de susţinere diminuată pe trei luni, iar circa 600 de familii, ai căror copii au peste 20 de absenţe nemotivate, nu vor mai beneficia de această alocaţie în primul semestru din anul şcolar 2011-2012”, a declarat Monica Podaru, directoarea AJPS Gorj.

Diminuare pentru fiecare copil

bac (4)Sancţiunile au fost introduse în acest an si, evident, au ca scop diminuarea absenteismului şcolar şi responsabilizarea familiilor care au copii ce lipsesc de la cursuri. „Începând cu această lună, familiile beneficiare care constată că li s-a diminuat alocaţia de susţinere trebuie sa-i întrebe pe copiii lor de ce au înregistrat absenţe nemotivate, pentru ca, altfel, îşi pun în pericol acest venit, care reprezintă o măsură de protecţie socială a familiilor nevoiaşe. Diminuarea cu 20% a cuantumului alocaţiei se calculează pentru un număr de 10 absenţe nemotivate şi se menţine până la înregistrarea unui număr de 20 de absenţe nemotivate pentru care se aplică diminuarea cu 50%”, a precizat şefa AJPS Gorj. În situaţia în care mai mulţi copii dintr-o familie înregistrează absenţe nemotivate, diminuarea se aplică pentru fiecare copil în parte în funcţie de numărul de absenţe nemotivate înregistrate de acesta, de fiecare dată raportând diminuarea la cuantumul alocaţiei. Cuantumul acordat se calculează ca diferenţă între cuantumul alocaţiei prevăzut de lege, stabilit prin dispoziţia primarului şi valoarea rezultată prin însumarea diminuărilor. Diminuarea în ambele situaţii se menţine pe o perioadă de trei luni. Dacă numărul absenţelor nejustificate trece de 20, plata alocaţiei de susţinere se suspendă. „Măsura se extinde în acest caz pe întreg semestrul şcolar următor. Aceasta, deoarece situaţia privind frecventarea cursurilor de către elevii care primesc alocaţie de susţinere trebuie transmisă Agenţiei pentru Prestaţii Sociale de către Inspectoratul Şcolar Judeţean în luna următoare încheierii semestrului. Diminuarea se aplică pentru fiecare copil în parte”, a menţionat directoarea AJPS, Monica Podaru.

Tranşe în funcţie de venituri

Alocaţia de susţinere este stabilită în raport de două tranşe de venituri pe fiecare membru de familie. În cazul în care familia are un venit net mediu lunar pe membru de familie de până în 200 lei pe fiecare membru, cuantumul lunar al alocaţiei pentru susţinerea familiei este de 30 lei (1 copil), 60 lei (2 copii), 90 lei (3 copii) sau 120 lei (4 ori mai mulţi copii). În cazul familiei monoparentale al cărui venit net mediu lunar pe membru de familie este de până la 200 lei, familia primeşte 50 lei, 100 lei, 150 lei sau 200 lei, în funcţie de copiii pe care îi are. Dacă venitul este între 201 lei şi 370 lei, alocaţia de susţinere este de 25 lei, 50 lei, 75 lei sau 100 lei, pentru familia completă, respectiv de 45 lei, 90 lei, 135 lei ori 180 lei, pentru cea monoparentală.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here