Chiriac şi Orzan, la un pas de pierderea funcţiei de la Primăria Târgu-Jiu

373

Raul Chiriac, directorul de Investiţii al Primăriei Târgu-Jiu, şi Mihaela Orzan, consilier în cadrul instituţiei publice, ambii urmăriţi penal în dosarul privind reabilitarea clădirii în care lucrează, îşi vor pierde temporar funcţiile dacă Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj va transmite Primăriei Târgu-Jiu că, aceştia nu mai pot presta în aceleaşi departamente, pentru că ar putea influenţa ancheta penală în curs. Deja, Direcţia Judeţeană de Cultură a solicitat, în scris, explicaţii Parchetului Gorj legat de mutarea consilierei Monica Vlădăianu, şi ea urmărită penal în acelaşi dosar, pentru care Legea 188/1999 impune angajatorului să mute funcţionarul public din postul în cauză, dacă are această calitate pentru fapte legate de serviciu. Primăria Târgu-Jiu aşteaptă o comunicare similară de la Judecătoria Novaci şi pentru consilierul superior Ofelia Vasile, trimis în judecată pentru conflict de interese de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru acesta impunându-se suspendarea din funcţie. Scapă în schimb de suspendare Marian Negrescu, şi el trimis în judecată într-un dosar penal, pe motiv că directorul Teatrului Dramatic “Elvira Godeanu” nu ar fi funcţionar public, asta deşi, inclusiv, Parchetul General asimilează managerii de instituţii culturale-artişti cu această calitate.

Raul Chiriac şi Mihaela Orzan îşi riscă funcţiile publice pentru că au calitatea de “urmărit penal” în dosarul privind reabilitarea Primăriei Târgu-Jiu. Ambii, conform Legii 188/1999, art 86, al 5 trebuie să fie mutaţi temporar la un alt compartiment al instituţiei publice până când sunt fie achitaţi, fie scoşi de sub urmărire penală. “De la momentul începerii urmăririi penale, în situaţia în care funcţionarul public poate influenţa cercetarea, persoana care are competenţa numirii în funcţia publică, are obligaţia să dispună mutarea temporară a funcţionarului public în cadrul altui compartiment sau altei structuri fără personalitate juridică a autorităţii ori instituţiei publice”, se precizează în textul de lege stipulat mai sus.
Reprezentanţii Primăriei Târgu-Jiu susţin însă că vor lua măsurile care se impun pentru cei doi, doar dacă Parchetul Gorj le va transmite în scris că, aceştia au fiecare calitatea de urmărit penal în dosar. Până în momentul de faţă, această informare nu a ajuns la Primăria Târgu-Jiu, susţine secretarul instituţiei, Grigore Jianu.

raul chiriacCiolacu a vrut să ia măsuri cu subalterna urmărită penal
Monica Vlădoianu, consilier superior în cadrul Direcţiei Judeţene de Cultură şi Patrimoniu Cultural Gorj, se încadrează şi ea la art 86, al. 5 din Legea 188. Cum însă la instituţia unde lucrează sunt “omul şi postul”, precum singur recunoaşte directorul instituţiei, Pompiliu Ciolacu Jr., şeful lui Vlădoianu nu a avut unde să o mute pe funcţionara urmărită penal. Acesta a cerut ajutor procurorului de caz care i-a transmis în scris că poate să treacă de articolul 86, pe motiv că funcţionara nu ar putea influenţa ancheta din postul pe care îl ocupă.
“Potrivit răspunsului primit de la Parchetul Gorj o pot păstra în funcţie pe Monica Vlădoianu, pentru că nu poate influenţa ancheta din poziţia pe care o ocupă”, a explicat directorul Direcţiei de Cultură Gorj.
De fapt, o solicitare similară ar putea face şi juriştii Primăriei Târgu-Jiu, dacă vor să fie siguri că îi pot menţine, legal, pe Chiriac şi pe Orzan în actualele posturi.

Negrescu scapă, Ofelia nu prea
Acelaşi articol din legea funcţionarului public impune angajatorului şi suspendarea din funcţii a angajaţilor, care sunt trimişi în judecată pe perioada procesului penal, dacă fapta pentru care respectivii au fost trimişi în judecată are legătură cu serviciul. “În cazul în care, funcţionarul public este trimis în judecată pentru săvârşirea unei infracţiuni de natura celor prevăzute la art. 54 lit. h), persoana care are competenţa legală de numire în funcţia publică, va dispune suspendarea funcţionarului public din funcţia publică pe care o deţine”, se arată în articolul 86, al. 2 din Legea 188/1999. În această situaţie se află Ofelia Vasile, trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, pentru conflict de interese. Consilierul superior respectiv va fi suspendat din funcţie, comunică Jianu, doar dacă Judecătoria Novaci va transmite Primăriei Târgu-Jiu, calitatea procesuală a respectivei salariate. Pe portalul instituţiei de justiţie apare însă că femeia este inculpat în dosar, cum apare şi pentru Marian Negrescu, şi el aflat într-o situaţie similară.
De fapt, Negrescu, inculpat şi el într-un dosar penal de conflict de interese în formă continuată, a tot scăpat printre degetele responsabililor din Primăria Târgu-Jiu, pe motiv că nu e funcţionar public. Nici Comisia de Cultură a CL Târgu-Jiu nu a luat o măsură cu respectivul, nici dacă acesta este mangerul unei instituţii culturale a muncipiului pentru care organismul respectiv trebuie să aibă o reacţie. Jianu susţine că, Negrescu nu e funcţionar, ci personal contractual al primăriei, deşi Parchetul General spune, legat şi de alţi manageri aflaţi într-o situaţie similară cu directorul de la Târgu-Jiu, că sunt funcţionari publici.
negrescu insProcurorii din capitală ca şi cei de la Craiova consideră contractul de management încheiat de artişti-mangeri de teatre, ca fiind cel care le conferă acestora statutul de funcționar public, îndeplinind, astfel, calitatea necesară pentru a fi subiecţi activi ai conflictului de interese.
Cu toate acestea, “contractualul” Marian Negrescu îşi aşteaptă liniştit, în aceste zile, calificativul “excelent” de la comisia Primăriei Târgu-Jiu pentru activitatea penală desfăşurată în fruntea teatrului municipal.
Anamaria Stoica

6 COMENTARII

  1. de unde ai scos-o, idiotule?! Ai imaginatie bogata! Daca isi ia vacanta, sigur isi va face timp si pentru tine-atunci sa vezi ce bine-ti va fi.

  2. las mah ,nu o mai vaitati pe ofelita de servici,sunt locuri libere in celule ,iar dupa parnaie pe centura ca asta e meseria……….poze o sa i faceti acolo.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here