Cheltuielile cu salariile bugetarilor, dublate în ultimii cinci ani

499

94699-161802_1Cheltuielile cu salariile funcţionarilor publici s-au dublat în ultimii cinci ani, mult peste creşterea economiei, bugetele de personal ale instituţiilor publice majorându-se în medie cu 2,7% chiar şi în 2009, când economia s-a contractat cu 7,1.

Cele mai mari cheltuieli cu personalul le are Ministerul Administraţiei şi Internelor, de 1,38 miliarde de euro, în timp ce pentru salariile medicilor şi profesorilor sunt alocaţi 680 de milioane de euro. Analiştii spun că guvernanţii ar fi trebuit să adopte o politică salarială mai prudentă în anii de creştere economică, dar că există domenii – cum este cel sanitar sau sistemul de învăţământ – unde creşterea salariilor a fost justificată. Cheltuielile cu salariile funcţionarilor publici au ajuns anul trecut la 46,8 miliarde de lei (11 mld. euro) comparativ cu 21,3 miliarde de lei (5,9 mld. euro) în 2005, ceea ce înseamnă o creştere anuală medie de aproximativ 22%, mult peste avansul economiei, arată datele Ministerului de Finanţe. Între 2005 şi 2008, Produsul Intern Brut a avut o creştere medie anuală reală, adică fără inflaţie, de 6,5%. Chiar şi în 2008, când economia s-a contractat cu 7,1%, cheltuielile cu personalul din instituţiile de stat au crescut cu circa 2,7%.

“Era nevoie de o politică salarială mai prudentă din partea Guvernului, având în vedere că această creştere a cheltuielilor a fost necorelată cu avansul economic. Unele creşteri de cheltuieli au avut justificare, cum au fost cele din sănătate şi parţial cele din educaţie, dar creşterea numărului funcţionarilor publici şi a salariilor acestora nu a avut nicio justificare”, apreciază Dragoş Cabat, managing partner la Financial View.

Numărul funcţionarilor publici a crescut de la 160.000 la începutul lui 2005 la peste 230.000 anul trecut, ceea ce înseamnă un avans de 45%. Abia la începutul acestui an, Guvernul a reuşit să aducă numărul salariaţilor din administraţia publică sub 230.000 de persoane. În primul trimestru, cheltuielile de personal au scăzut cu 8,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la 11,8 miliarde de lei (2,9 mld. euro), în condiţiile în care Executivul se află sub presiunea condiţiilor de reducere a deficitului bugetar impuse de Fondul Monetar Internaţional. În ultimii cinci ani, cea mai mare creştere a cheltuielilor cu salariile, de 290%, a fost consemnată în cazul Ministerului Agriculturii, unde cheltuielile de personal au urcat de la 31,5 milioane de euro la 125 de milioane de euro. Cele mai mari cheltuieli cu salariile sunt înregistrate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, acestea ajungând anul trecut la 1,38 miliarde de euro faţă de 480 de milioane de euro în 2005. Ministerele Muncii şi Justiţiei şi-au dublat cheltuielile cu salariile în ultimii cinci ani, până la 22,9 milioane de euro respectiv 219 milioane de euro, în timp ce la Educaţie sumele cheltuite cu personalul au crescut de patru ori. Şi bugetul de salarii al Administraţiei Prezidenţiale s-a dublat în acest interval, până la 3,2 milioane de euro. Salariul mediu net în administraţia publică şi apărare ajungea în martie la 2.200 de lei, cu aproape 700 de lei peste nivelul salariului mediu net în economie. Diferenţa dintre salariul mediu net câştigat de funcţionari şi salariul mediu net din economie a crescut de aproape zece ori în ultimul deceniu.În cazul Ministerului Economiei şi al Cancelariei Primului-Ministru fondurile de salarii s-au redus anul trecut cu 38%, respectiv 54% faţă de 2005. Guvernul s-a angajat în faţa FMI să desfiinţeze circa 9.000 de posturi prin reorganizarea agenţiilor din subordinea sa, dar cifra nu a fost atinsă până în prezent.

Daniela Scafeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here