Cheltuieli de miliarde cu învăţământul târgujian

344

fartaÎnvăţământul preuniversitar din municipiul Târgu-Jiu face ca şi în acest an Primăria să bage mâinile adânc în buget pentru continuarea investiţiilor, demararea altora noi precum şi pentru asigurarea cheltuielilor cu salariile profesorilor şi a celor materiale.

Plecând de la necesităţile şi de la forma de reorganizare a învăţământului preuniversitar de pe raza municipiului, din acest an şcolar fiinţează sub formă de personalitate juridică un număr de 28 de centre financiare la care sunt arondate toate grădiniţele, căminele, şcolile generale, colegiile şi liceele. În speţă, actuala structură de la nivelul municipiului Târgu-Jiu prevede un număr de 53 de unităţi din care 10 colegii, 11 şcoli generale, trei licee, un grup auto şi 29 de grădiniţe (19 cu program normal şi nouă cu program prelungit). Numărul total de elevi târgujieni este în prezent de 23.400 din care circa 2.900 sunt preşcolari.

Sute de miliarde cheltuite

LTV 1“Bugetul pe care l-am determinat cu factorii responsabili, pe baza situaţiilor preliminare a contului de execuţie bugetară cât şi pe baza execuţiei certe bugetare în sensul cunoaşterii cheltuielilor şi a plăţilor am dimensionat un buget pentru partea de învăţământ. Acesta se compune din 500 miliarde ROL pentru cheltuieli cu salarii aferente profesorilor, din 16 miliarde pe partea drepturilor din hotărâri judecătoreşti reprezentând 5% drepturi de încasat în 2012, iar pe partea de cheltuieli materiale sunt alocate 100 miliarde lei vechi din care 67,7 miliarde ROL repartizate din cote de TVA şi restul din alte surse de finanţare. Concomitent cu aceste prevederi, sunt prevăzute cheltuieli pentru burse de 2,5 miliarde lei vechi acordate la decizia Consiliilor de Administraţie a unităţilor şcolare respective”, a declarat Constantin Fârţă, şeful Direcţiei de Patrimoniu, din cadrul Primăriei municipiului Târgu-Jiu. Tot în acest an, patrimoniul educaţional din Târgu-Jiu se va îmbogăţi cu noi locaţii: 5 creşe, 5 grădiniţe, 4 amfiteatru, surse noi de energie pentru trei şcoli. Deci, în total ca şi cheltuieli de investiţii din bugetul local se vor mai duce 50 miliarde ROL, iar din această sumă aproape 35 miliarde sunt aferente lucrărilor de reparaţii curente şi igienizări. “Pe lângă aceste lucrări, Direcţia Publică de Patrimoniu are în prevederea de peste 39 de miliarde lei vechi alte cheltuieli pentru susţinerea necesităţilor şi utilităţilor bazei materiale a învăţământului preuniversitar în sensul materialelor de consum şi curăţenie de peste 2,3 miliarde ROL”, a precizat Constantin Fârţă.

Asistenţa medicală, pusă la punct

Tot legat de baza învăţământului şi referitor la asistenţa medicală asigurată în şcolile din Târgu-Jiu, atât pentru anul şcolar 2011/2012 cât şi pentru 2012/2013, prin hotărâri de Consiliu Local se păstrează cele 7 cabinete şcolare cu 8 medici, din care unul este stomatolog, rămân cei 22 de asistenţi medicali şi trei mediatori. Cu asistenţa medicală şcolară, în acest an se vor cheltui nu mai puţin de 11 miliarde de lei ROL, atât cu salariile, cât şi cu cheltuielile materiale şi medicamentaţia din dotare.

Colaborare bună cu IŞJ

Potrivit directorului Direcţiei Publice de Patrimoniu, de comun acord cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ), a fost stabilit şi un program concret de măsuri care să vizeze în primul rând o urmărire şi o verificare corectă a execuţiei bugetare pentru ca administraţia locală să se încadreze în prevederile asiguratorii ale bugetului pentru anul 2012. “Asigurăm din bugetul local şi prin repartizarea care o să fie din bugetul de stat ori din fonduri europene, suma de 2,5 miliarde ROL pentru partea de proiecte, deci se vor continua finanţările de proiecte. De altfel, am convenit cu IŞJ încheierea unui acord de parteneriat între organul executiv, adică primar – Consiliu Local, şi IŞJ Gorj, în calitatea sa de ordonator”, a adăugat Constantin Fârţă.

Izabella Plăstoi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here