CFR şi RADET au datorii de peste 700 de milioane de euro

267
20030513_0071_layCFR şi RADET Bucureşti, principalii datornici ai producătorilor de electricitate şi căldură, au creanţe de 2,95 miliarde lei (peste 700 mil. euro), şi profită de statutul lor de clienţi neîntreruptibili pentru a nu le achita, potrivit datelor Ministerului Economiei. „Companiile din sectorul energiei sunt afectate de neîncasări prin dificultăţile induse în realizarea investiţiilor şi chiar a lucrărilor de mentenanţă, precum şi prin creşterea costurilor datorită creditelor contractate pentru derularea activităţii.

Aceste creanţe se regăsesc aproape integral în datorii ale producătorilor de energie electrică către furnizorii de combustibil şi către băncile care au acordat credite societăţilor din sectorul energiei”, conform instituţiei.

Creanţele CFR, în valoare de 1,1 miliarde de lei, sunt către opt furnizori de electricitate, în timp ce Regia Autonomă de Distribuţie a Energiei Termice (RADET) Bucureşti, principalul furnizor de apă caldă şi încălzire în sistem centralizat din Capitală, datorează producătorului de electricitate şi căldură ELCEN peste 700 de milioane de lei, iar RADET Constanţa are datorii de aproximativ 150 milioane de lei. Penalităţile aplicate datoriei RADET către ELCEN, de peste un miliard de lei, ridică restanţele la plată ale regiei la 1,85 miliarde de lei.
„Penalităţile reflectă costurile suplimentare ale producătorului de energie termică şi electrică rezultate din contractarea de credite, contractare efectuată tocmai datorită neîncasărilor la termen a facturilor”, spun reprezentanţii Ministerului Economiei.
În privinţa modalităţilor de recuperare a acestor datorii, Ministerul Economiei arată că soluţia uzuală este întreruperea furnizării.
„Unii rău platnici, printre care şi principalii datornici, profită însă de faptul că nu le poate fi întreruptă furnizarea energiei electrice sau termice din motive de siguranţă sau de serviciu public (de exemplu cazurile deja menţionate ale SN CFR sau RADET)”, precizează sursa citată.
Ministerul Economiei menţionează că pentru aceste companii ministerele Transporturilor şi Finanţelor şi Primăria Capitalei caută soluţii. „Pentru ceilalţi rău platnici, se aplică măsuri precum atenţionări scrise, întreruperi totale sau parţiale ale furnizării, acţionarea în judecată şi punerea de sechestru pe bunuri”, se mai arată în răspunsul Ministerului Economiei.
Sorin Milcu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here