CEZ, acţionar unic în companiile din România

295
cezGrupul energetic CEZ a încheiat negocierile cu compania română Electrica S.A. pentru cumpărarea pachetului de acţiuni de 19% din companiile CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare la valoarea de 145.36 milioane de euro. În primă fază, CEZ a cumpărat 30% din acţiuni de la Fondul Proprietatea la valoarea de 229.59 milioane de euro. Astfel, CEZ a plătit în total 374.95 milioane de euro pentru un pachet de 49% reprezentând 35.042.054 de acţiuni (10,7 euro/acţiune).

Negocierile au început la sfârşitul lunii iulie 2009, când CEZ şi-a exprimat intenţia de cumpărare a restului de acţiuni atât de la Fondul Proprietatea cât şi de la Electrica, în baza prevederilor contractului de privatizare din anul 2005, când CEZ a achiziţionat cu succes 51% din acţiunile Electrica Oltenia.
În urma tranzacţiilor reuşite atât cu Fondul Proprietatea, cât şi cu Electrica, CEZ a devenit unic acţionar în ambele companii.
În luna martie 2007, conform legislaţiei europene, Electrica Oltenia a fost prima companie pe piaţa de energie electrică din România care a implementat unbundling-ul (separarea activităţii de vânzare a energiei electrice de cea de distribuţie, succesoarele fiind CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare).
Izabella Molnar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here