CEZ a cumpărat pachetul minoritar de acţiuni din companiile din România

272
Grupul energetic CEZ a finalizat negocierile cu Fondul Proprietatea pentru achiziţia pachetului de acţiuni de 30% din companiile române CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare la valoarea de 229.6 milioane de euro.

Negocierile au început la sfârşitul lunii iunie 2009 când Grupul CEZ si-a exercitat dreptul de a cumpăra restul acţiunilor atât la Fondul Proprietatea S.A cât şi la Electrica S.A., în baza prevederilor contractului de privatizare din anul 2005, când CEZ a achiziţionat cu succes 51% din acţiunile Electrica Oltenia.
În luna martie 2007, conform legislaţiei europene, Electrica Oltenia a fost prima companie pe piaţa de energie electrică din România care a implementat unbundling-ul (separarea activităţii de vânzare a energiei electrice de cea de distribuţie, succesoarele acesteia fiind companiile CEZ Distribuţie şi CEZ Vânzare).
După tranzacţia reuşită cu Fondul Proprietatea, Grupul CEZ deţine aproximativ 81% din pachetul de acţiuni al ambelor companii. Negocierile pentru achiziţia celuilalt pachet minoritar de acţiuni cu proprietarul acestuia, Electrica S.A., sunt în derulare. Finalizarea acestor negocieri este estimată pentru începutul lunii octombrie, iar un rezultat pozitiv va asigura Grupului CEZ acţionariatul unic al ambelor companii.
I.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here