Cetăţi de piatră, cetăţi de suflet

489

1Cei ce doresc petrecerea timpului liber într-o drumeţie sau expediţie în toată regula ori numai a câtorva ore în peisajul montan de excepţie al Gorjului au la dispoziţie o multitudine de oportunităţi care de care mai interesante.

Ofertă diversificată
Astfel poţi străbate unul sau mai multe din cele 40 de trasee montane pedestre principale ori adiacente din Parîng, Vulcan, Godeanu ori munţii Cernei, poţi practica sporturile de iarnă într-o zonă special amenajată (Rânca), sau deveni exploratori ori poţi vizita una sau de ce nu mai multe din cele peste 2000 de peşteri ori avene aflate în zona carstică a Gorjului cuprinse în 4 perimetre speologice şi aflate în apropierea unor chei ori canioane de o frumuseţe ireală, îşi pot încerca măiestria la escalada ori alpinism în cele 3 perimetre de alpinism cu trasee omologate de toate gradele, perfecţiona tehnicile specifice de mountain bike, 4×4 ori off roads şi nu în ultimul rând poţi încerca curajul coborând unul din cele două trasee de rafting aflate pe rîurile gorjene, din care unul este cotat printre cele mai dificile la nivel national (Defileul Jiului ). Toate acestea şi nu numai constituie o veritabilă atracţie pentru cei ce doresc să se avînte pe tărîmul Cetăţilor de Piatră de pe Jiul de Sus.
2Muntele şi binefacerile sale
Sportul montan chiar dacă nu îmbracă aspectul competiţional oferă practicanţilor o educaţie obligatorie a frumosului şi respectului faţă de natură. Astăzi, muntele este accesibil aproape tuturor celor ce doresc să îl descopere și să-l cunoască. Dar acesta păstrează totuşi unele particularităţi dezvăluindu-le numai celor care prin efort şi perseverenţă îi pot învinge greutăţile.
Binefacerile ce se dobândesc practicând sporturile montane sunt binecunoscute şi nu vom mai stărui asupra lor. Din nefericire unii mai puţin pregătiţi cred că le pot avea oricând şi pe orice vreme chiar dacă echipamentul şi condiţia lor fizică sunt necorespunzătoare. Câteodată aceştia reuşesc pentru că muntele este uneori îngăduitor, dar de cele mai multe ori nu.
3Atenţie la legile muntelui !
Un cunoscut montaniard Luiz Trenker transmitea acum mai bine de şapte decenii câteva învăţăminte pentru cei ce doreau să practice turismul şi escalada montană. Câteva dintre acestea sunt deosebit de importante şi îşi păstrează mesajul şi azi pentru cei ce doresc să înfrunte muntele :
-Să nu pleci niciodată într-o ascensiune pentru care nu te-ai pregătit şi să nu pierzi din vedere că trebuie să fi mai tare ca muntele.
-Alege întotdeauna un itinerar realizabil şi dacă vezi că nu îl poţi realiza renunţă.
-Acela care nu ştie să-şi vină singur în ajutor pe munte nu este decât un personaj penibil.
-Posibilităţile celui mai slab să fie unitatea de măsură a grupului.
-A părăsi un om pe munte poate echivala cu o crimă.
Ignoranţa şi teribilismul
Sporturile montane au căpătat în ultimul timp o popularitate din ce în ce mai crescută. Tot mai mulţi oameni pleacă în timpul liber pe munte. Din păcate, mulţi dintre ei nu sunt pregătiţi să o facă şi de aici încep necazurile. Unii dintre ei nu ştiu că o ascensiune montană este deosebită fundamental de o ieşire în oraş, că trebuie să ai echipament şi să te documentezi asupra zonei pe care urmează să o parcurgi şi că începător fiind este nevoie să parcurgi primele trasee cu montaniarzi experimentaţi de la care ai tot timpul ce învăţa. În fine, avantajaţi de dotările existente în ziua de azi, mulţi ajung uşor să confunde o escaladă montană cu o beţivăneală de pomină la cabană.
Montaniarzii sunt spiritul muntelui
Dar pe munte poţi întâlni şi montaniarzi. Aceştia au o pregătire şi o experienţă de specialitate care le dă posibilitatea să parcurgă ture dificile până la limita extremă. În decursul anilor au învăţat să cunoască toanele şi capriciile muntelui precum şi modalităţile de a se feri de ele. Deşi, cu toţi îndrăgesc muntele, fiecare dintre ei şi-a făcut o specializare într-una din disciplinele legate de munte. Astfel, putem întâlni montaniarzi specializaţi în alpinism, orientare montană, escaladă, coborârea râurilor de munte (rafting), speologie, parcurgerea canioanelor, fotografie montană ori speologică. Cu toţii sunt conştienţi de rolul lor pe munte, acela de a promova un turism montan civilizat şi de a contribui la formarea 4de noi generaţii de iubitori ai muntelui.
Montaniarzii sunt energici şi săritori la nevoie chiar dacă nu activează în formaţiuni de salvare montană. Un cunoscut cutreierător al înălţimilor alpine nota : „Oamenii de munte sunt deosebiţi. Greutăţile, riscul, precum şi pericolele ce pândesc la tot pasul pe munte îi apropie pe oameni”.
Şi pentru că pe munte oamenii se simt mai apropiaţi şi se salută chiar dacă nu se cunosc le urăm şi din partea noastră drum bun şi poteci însorite.
Dorim ca toţi oamenii din lume să fie animaţi de aceleaşi sentimente care îi leagă pe oamenii de munte.
Mugurel Petrescu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here