CETATEA 2023, cel mai mare exercițiu de comunicații din acest an

989

În perioada 2-20 octombrie 2023, toate structurile cu responsabilități în domeniul Comunicații, tehnologia informației și apărare cibernetică din Armata României au participat la Exercițiul tehnic de specialitate „Cetatea 2023”.

Scenariul fictiv al exercițiului a vizat o operație militară de tip coaliție, în care structurile implicate au putut testa capabilitățile și interoperabilitatea sistemelor și serviciilor de comunicații și tehnologia informației, într-un mediu de lucru internațional, concomitent cu contracararea efectelor unor acțiuni în spațiul cibernetic. Personalul de specialitate din Ministerul Apărării Naționale s-a antrenat, pe parcursul exercițiului, împreună cu specialiști români din instituțiile sistemului național de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum și cu militari din Belgia, Bulgaria, Franța, Italia, Luxemburg, Republica Moldova, Polonia și SUA. Conducătorii Exercițiului „Cetatea 2023” au urmărit testarea sistemelor tehnice specifice utilizate pentru conducerea acțiunilor militare, precum și interoperabilitatea cu sistemele tehnice ale țărilor aliate și partenere prezente la exercițiu.
„Cetatea 2023” se organizează anual, este cel mai mare exercițiu din acest domeniu și se desfășoară în mai multe locuri din România. Ediția din acest an a cuprins și două evenimente speciale, „Zilele Industriei” și „Ziua Distinșilor Vizitatori”, care au avut loc, în zilele de 18 și 19 octombrie, la sediul Bazei 48 Comunicații și tehnologia informației din București. În cadrul acestor evenimente, 20 de societăți comerciale, specializate în producția de tehnică de comunicații și tehnologia informației, au prezentat echipamente de interes din domeniu și au oferit militarilor oportunitatea de a observa care este potențialul pieței de profil.
Armata României își concentrează eforturile strategice pentru consolidarea capacității de apărare la nivel național și în cadru Aliat, în vederea descurajării și combaterii în mod eficient a tuturor tipurilor de amenințări clasice, asimetrice, de tip hibrid sau de altă natură prin dotarea structurii de forțe cu tehnică și echipamente militare performante, compatibile și interoperabile cu cele existente în armatele celorlalte state membre NATO și UE, care să asigure atât îndeplinirea misiunilor de descurajare și apărare, cât și viabilitatea acestora pe durata următoarelor decade, prin nivelul de eficiență și dezvoltare tehnologică.
Col. (rtr.) Gigi Bușe

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here