CET Craiova II se pregătește de externalizare! 480 de salariați se tem de reduceri salariale

2387

* Sindicatul majoritar de la CET Craiova II amenință că va bloca, în instanță, externalizarea

CET Craiova II, aparținând CE Oltenia, va fi externalizat din luna mai. Practic, în trei luni începe procesul de externalizare care va dura alte trei luni de zile. În acest timp se va face divizarea CEO în ceea ce privește patrimoniul, condițiile de externalizare, partea juridică… CET Craiova II are în prezent 480 de angajați.

CEO a scos în SEAP suma de 145.000 de euro pentru a găsi o firmă specializată în acest proces de externalizare. Firma va gestiona situația și va face negocierile cu salariații, Ministerul Energiei, Fondul Proprietatea, într-un cuvânt cu acționarii societății.
,,Atmosfera în unitate este îngrijorătoare. Salariații se tem, deși noi am mai fost internalizați, externalizări, avem experiență dar totuși există temeri. Noi trebuie să ne găsim locul în piață dar depinde cum vom ieși noi din CEO. Cu Primăria Craiova se vor încheia contracte așa că sunt multe de văzut. Se altfel, de la 1 ianuarie secția ELCFU Motru, partea care răspunde de Craiova, a fost integrată la CET Craiova II, cu tot cu buget, locomotive, personal. Vom avea întâlniri cu ministrul, dar vom lua pas cu pas aceste situații. Eu voi bloca această externalizare, dacă nu se va aproba o foaie de parcurs, asumată de ME, unde să se prevadă ce avem fiecare de făcut. Dacă nu se vor așeza lucrurile eu, ca sindicat, voi bloca externalizarea în instanță”, a declarat Ion Vîlceanu, lider de sindicat al Sindicatului Liber Independent CET Craiova II. Deocamdată, CEO a luat aprobare în AGA pentru găsirea firmei de consultanță care să gestioneze externalizarea. Acum se așteaptă avizarea programului de restructurare a CEO.
,,Noi știm varianta upgradată a acestui program dar vom vedea cum va fi aprobat de UE. Aici vor apărea surprizele. Vom vedea care grupuri se vor închide. Momentan suntem un stand-by”, a completat Vîlceanu. Externalizarea trebuia făcută în 2023 dar UE a devansat termenul pentru septembrie 2022, ca și condiție de restructurare. Astfel, în loc de 1 ianuarie 2023, s-a stabilit septembrie 2022. ,,Vom vedea la timpul potrivit ce vom face. Nu noi am decis și nici Burlan. A fost o decizie politică, a Ministerului Energiei. Sper sa rezistăm pe piață”, a mai spus liderul sindical de la CET Craiova II. În prezent, CET Craiova II asigură încălzirea orașului Craiova, dar produce și energie pe grupuri de cărbune, de 300 megawați. Unitatea asigură, de asemenea, energia pentru uzina Ford.
A.STOICA

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here